Την τελευταία δεκαετία το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει επικεντρωθεί στα δεδομένα που προέρχονται από όλο τον κόσμο σχετικά με την αύξηση της εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας. Η χώρα μας φαίνεται ότι κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, γεγονός που θέτει την παιδική παχυσαρκία βασικό θέμα προβληματισμού της επιστημονικής κοινότητας.



Η ταχεία αύξηση της παιδική παχυσαρκίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ευνοϊκό προς την παχυσαρκία περιβάλλον, στο οποίο ζουν τα παιδιά και στο οποίο δεν είναι σε θέση να αντιταχθούν. Τα χαρακτηριστικά αυτού του περιβάλλοντος είναι κυρίως:

  • Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα λόγω της έλλειψης χώρων αναψυχής και πάρκων, του μειωμένου ελεύθερου χρόνου τους, της αύξησης της παρακολούθησης τηλεόρασης και της ενασχόλησης με υπολογιστές και ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.
  • Η αυξημένη διαθεσιμότητα τροφίμων με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
  • Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μέσα στο ίδιο το σπίτι και η συχνή πλέον κατανάλωση φαγητού εκτός σπιτιού.

Κύριος στόχος της αντιμετώπισης του αυξημένου βάρους των παιδιών είναι, συνήθως, η σταθεροποίηση του σωματικού βάρους ή γενικότερα ο έλεγχός του στην πορεία της ανάπτυξής τους. Η εφαρμογή αυστηρής δίαιτας αδυνατίσματος απαγορεύεται σε παιδιά, ενώ αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι η διατροφική εκπαίδευση με στόχο την αλλαγή της διατροφικής τους συμπεριφοράς και η αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας.

Στα πλαίσια αυτά, δεν υφίσταται η έννοια του αποκλεισμού τροφίμων και φυσικά δεν επιτρέπεται η λέξη 'απαγορεύεται' στην προσπάθεια ελέγχου του σωματικού βάρους στα παιδιά. Αντίθετα, προσπαθούμε να μάθουμε στο παιδί να διατρέφεται σωστά, με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία και στο οποίο δεν υπάρχουν 'καλές και κακές τροφές'.


Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο