Οι ελιές είναι θρεπτική πηγή ενέργειας. Αν και αποτελούνται κυρίως από λιπαρά, ο τύπος τους-μονοακόρεστα- έχει οφέλη για την καρδιά. Επίσης οι ελιές περιέχουν άλλες ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά.

Ενδεχομένως βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Οι περισσότερες υγιεινές διατροφές ενθαρρύνουν τη χρήση ελαιόλαδου ως μαγειρικού λαδιού. Το ελαιόλαδο επίσης περιέχει ελαϊκό οξύ, που ενδέχεται να ενισχύει την καλή χοληστερόλη και να μειώνει την υπέρταση.

Οι ελιές μπορούν να είναι επίσης καλές για την καρδιά, καθώς περιέχουν ελαϊκό οξύ.

Παρέχουν υγιεινά λιπαρά

Η μεσογειακή διατροφή προάγει την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως ελιές και ελαιόλαδο.

Τα λιπαρά έχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες ή την πρωτεΐνη αλλά όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, το είδος λιπαρών είναι πιο σημαντικό από την ποσότητα.

Πριν από χρόνια υπήρχε μια τάση προς διατροφές με χαμηλά λιπαρά. Φάνηκε όμως ότι όταν οι άνθρωποι μείωναν την πρόσληψη λιπαρών επέλεγαν περισσότερες τροφές με ζάχαρη και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση ανθρώπων με παχυσαρκία.

Ενισχύουν τις φυτικές ίνες στη διατροφή

Πολλοί άνθρωποι δεν περιλαμβάνουν αρκετές φυσητικές ίνες στη διατροφή τους. Οι ελιές είναι καλή πηγή αυτών, καθώς περιέχουν

1.5 γρ φυτικές ίνες σε περίπου μισό φλιτζάνι

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση καλή πέψης, τη μείωση του κινδύνου για καρδιακή νόσο. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διατηρούν τον κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα

Παρέχουν υγιεινή δόση βιταμίνης E

Η βιταμίνη E είναι ισχυρή βιταμίνη. Είναι αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από το είδος βλάβης που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για νόσους όπως ο καρκίνος και η νόσος Πάρκινσον. Επίσης, μειώνει τη φλεγμονή και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης.

Οδηγούν σε κορεσμό ως σνακ

Οι ελιές, που έχουν πολλά λιπαρά, είναι ένα σνακ που οδηγεί σε κορεσμό. Αυτό, γιατί τα λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο να χωνευτούν. Είναι καλές για την υγεία και κρατούν την πείνα μακριά έως το επόμενο γεύμα.

Αν κάποιος καταναλώσει μικρή ποσότητα είναι υγιεινό σνακ. Δέκα ελιές έχουν περίπου 50 θερμίδες.

Οι ελιές δεν έχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες, κάτι που τις καθιστά καλή επιλογή για διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες όπως η κετογονική, ενώ είναι καλό σνακ και για ανθρώπους που ακολουθούν φυτοφαγική  διατροφή.

Θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Οι ελιές έχουν φυτοθρεπτικά, όπως τα αντιοξειδωτικά. Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει υγιή κύτταρα και να οδηγήσει σε καρκίνο.

Βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου

Άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά στις ελιές, τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Μια έρευνα σε ποντικούς συνέκρινε την επίδραση του ελαϊκού οξέος έναντι του παλμιτικού οξέος (που περιέχεται στο φοινικέλαιο και στο βούτυρο).

 

 

Πηγές:
Cleveland clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέο rapid test για την ηπατίτιδα C δίνει αποτελέσματα σε 15 λεπτά [μελέτη]
Χειμώνας και αναπνευστικές λοιμώξεις: Πώς μας προστατεύουν τα εμβόλια
Πώς μπορώ να προλάβω την αρθρίτιδα