Η μαγειρική, όταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να αποτελεί εργασία με εμπόδια. Χρειάζεται νε τρώτε υγιεινές τροφές, αλλά το κόψιμο των λαχανικών μπορεί να είναι κουραστικό και οδυνηρό για τα χέρια σας. Τα σκεύη, ορισμένες φορές είναι βαριά και η ορθοστασία στο νεροχύτη μπορεί να πονέσει.

Δεν είναι ανάγκη να παραγγέλνετε κάθε βράδυ. Ορισμένες προετοιμασίες πριν το γεύμα μπορούν να σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε χωρίς πόνο.

Η διατροφολόγος Samantha Heller, από τη Νέα Υόρκη και η Kelly Rouba, σύμβουλος στο Arthritis National Research Foundation, των ΗΠΑ, σημειώνουν ότι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορούν να μαγειρεύουν με σοφία και ασφάλεια, αρκεί να ξέρουν ορισμένα tips.

Πριν αρχίσει η μαγειρική

Πριν αρχίσετε τη μαγειρική θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα τα υλικά που χρειάζεστε για υγιεινό και θρεπτικό γεύμα.

  • Επιλέξτε βιταμίνες και μέταλλα. Στο μανάβικο επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα με αντιοξειδωτικά, όπως φρούτα και λαχανικά, δήλωσε η Heller.
  • Επιλέξτε υγιεινά λιπαρά. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά και αγοράστε υγιεινά λιπαρά που είναι καλά για τη νόσο. Τα υγιεινά λιπαρά είναι τροφές που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά, όπως ψάρι, σόγια καρύδια.
  • Σχεδιάστε εύκολα γεύματα. Η Rouba σκέφτεται τι θα είναι εύκολο να μαγειρέψει όταν γυρνά σπίτι. Φτιάχνει σαλάτες ή μικρή πίτσα. Bρίσκει συσκευασίες για μικρά πιτσάκια που έχουν όλα τα υλικά που χρειάζεται και είναι εύκολο να συνδυαστούν και να μπουν στο φούρνο.
  • Αποφύγετε τις ύποπτες τροφές. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και δεν αντιδρά ο καθένας στα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο. Μάθετε να ακούτε το σώμα σας, δήλωσε η Heller. Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν ότι κάποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων.
  • Η άνεση είναι εντάξει. Τα κομμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να κοστίζουν λίγο πιο ακριβά αλλά σε σύγκριση με τον πόνο που θα γλιτώσετε στα χέρια σας μπορεί να αξίζει.

Ξεκινήστε με τα σωστά εργαλεία

Μπορείτε να μειώσετε το χρόνο προετοιμασίας και να κάνετε ευκολότερες τις εργασίες.

  • Χρησιμοποιήστε καλά μαχαίρια.
  • Η νόσος συχνά επηρεάζει τα χέρια καθιστώντας δύσκολη τη χρήση μαχαιριών. Η. Rouba συνιστά υψηλής ποιότητας μαχαίρια. Είναι λίγο πιο ακριβά αλλά αξίζει να μη ζητάμε από κάποιον να κόβει το κρέας αντί για σας στο δείπνο. Η Heller επίσης επενδύει σε εργονομικά φιλικά μαχαίρια για την προετοιμασία της τροφής.
  • Δοκιμάστε πριν αγοράσετε. Αν και μπορείτε να ψωνίσετε online, μην αγοράσετε σκεύη μέχρι να τα έχετε σηκώσει για να δείτε πόσο βαριά είναι, δήλωσε η Heller. Επιλέξτε πράγματα με μεγάλες λαβές ή ακόμα καλύτερα με 2 λαβές.
  • Να εφεύρετε νέες χρήσεις για άλλα εργαλεία. “Ο φίλος μου Rich, που είχε μυϊκή δυστροφία, κάποτε μου έδωσε εργαλείο για αστακό αλλά το χρησιμοποιήσαμε για να ανοίγουμε μπουκάλια αναψυκτικών’, δήλωσε η Rouba. Οι νέοι τρόποι χρήσης των εργαλείων που ήδη έχετε μπορεί να κάνει ευκολότερες τις εργασίες και να σας κάνουν οικονομία.
  • Πολεμήστε την κούραση. Η κούραση είναι μεγάλο μέρος της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, δήλωσε. Ο Rouba διατηρεί ένα καροτσάκι με υλικά και χρήσιμα, για τη διατήρηση της ενέργειας. Δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχεστε. Όλα είναι μπροστά σας, εξηγεί.
  • Περιορίστε τον χρόνο μαγειρικής, με τα μικροκύματα. Η συσκευή βοηθά τον άνθρωπο με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ζεσταίνει τα φαγητά γρήγορα και δεν χρειάζεται να σκύψετε για να βγάλετε το φαγητό από το φούρνο.

Κάντε εύκολο το καθάρισμα

Διατηρήστε τη δύναμή σας για την προετοιμασία του γεύματος και βρείτε τρόπους να απαλλαγείτε από τα βρώμικα πιάτα.

  • Ελαχιστοποιήστε την ανακατωσούρα. Προσπαθήστε να κάνετε όλη τη μαγειρική σε ένα δύο σκεύη ώστε να μην έχετε να καθαρίσετε πολλά, προτείνει Heller.
  • Χρησιμοποιείστε πλαστικά πιάτα. Η χρήση πλαστικών πιάτων ή σκευών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συμμαζέματος. Η επιλογή δεν είναι τόσο οικολογική όσο θα θέλαμε αλλά ακόμα και με πλυντήριο πιάτων το πλύσιμο μπορεί να είναι δύσκολο.
  • Φυλάξτε τα περισσευούμενα τρόφιμα. Το υγιεινό σας δείπνο μπορεί να γίνει εύκολο γεύμα ή δείπνο την επόμενη ημέρα. Επειδή τα δοχεία που κλείνουν σφιχτά μπορεί να γίνουν πρόβλημα η Heller υποδεικνύει να τα δοκιμάστε στο μαγαζί για να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να τα ανοίξετε.

Ο σχεδιασμός μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε θρεπτικά γεύματα που δεν θα καταβάλλουν τη δύναμή σας ή θα προκαλούν πόνο.

Επιμέλεια: Εύη Ψωμιάδου

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD