Το πιο σημαντικό στοιχείο στο να αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας είναι να μη δημιουργείτε πρόβλημα την ώρα των γευμάτων ασκώντας του πίεση, προκειμένου να καταναλώσει ένα τρόφιμο ή να αδειάσει όλο το πιάτο του.

Θα μεγαλώσει συσχετίζοντας το φαγητό με το άγχος και την κακή συμπεριφορά.

  • Aν στο παιδί σας πραγματικά δεν αρέσει κάτι, μην το πιέζετε. Προτείνετέ του να δοκιμάσει μια πιρουνιά μόνο.
  • Δείξτε σεβασμό. Σε όλους μας κάποια φαγητά δεν αρέσουν και υπάρχουν πολλοί, που ενώ τρέφονται με υγιεινά τρόφιμα, δε μπορούν να χωνέψουν κάποιο συγκεκριμένο λαχανικό, κρέας ή μπαχαρικό. Μην το πιέσετε να φάει κάτι που δεν μπορεί.
  • Να δοκιμάζετε καινούριες συνταγές. Μέσα στον επόμενο μήνα προσπαθήστε ξανά με το φαγητό που αρνιόταν να φάει τον περασμένο μήνα. Να θυμάστε ότι οι ορέξεις των παιδιών αλλάζουν και μπορεί αυτό που απέρριπτε πριν, τώρα να είναι να είναι ένα από τα αγαπημένα του.
  • Μην του φτιάχνετε ιδιαίτερα φαγητά. Σερβίρετε σε όλη την οικογένεια ένα υγιεινό γεύμα και μην αγχώνεστε αν το παιδί σας θα φάει πολύ. Αν πεινάει, θα φάει.
  • Εφαρμόστε το γενικό κανόνα: Αν οι ενήλικοι δεν τρώνε κάποιο φαγητό γιατί πιστεύουν ότι είναι φτωχής ποιότητας, τότε δεν πρέπει να το σερβίρετε ούτε στο παιδί σας. Αν δεν αρέσει σε σας τους γονείς, δε θα πρέπει να αφήνετε το παιδί σας να συνηθίζει τη γεύση του, σερβίροντάς το συχνά.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε υγιεινές σπιτικές παραλλαγές κάποιων junk foods, όπως σπιτικά μπιφτέκια ή σπιτικό burger με κοτόπουλο και λαχανικά.
  • Πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους για να κάνετε τα γεύματα πιο ελκυστικά, χωρίς να καταφεύγετε σε ανθυγιεινά συστατικά.
  • Ενημερώστε το παιδί σας. Εξηγήστε του ποιες τροφές είναι οι υγιεινές και τι καλό προσφέρουν στον οργανισμό του.
  • Aν τα υγιεινά φαγητά γίνονται εύκολα αποδεκτά, τα σερβίρουμε πιο συχνά.
  • Θα πρέπει να καθορίσετε σαφείς οδηγίες για το πότε επιτρέπεται κάποιο γρήγορο-πρόχειρο φαγητό, πχ 1 φορά στις 15 μέρες να τρώει στα ταχυφαγεία ή 1 φορά στις 15 να τρώει ζαμπονοτυρόπιτα στο σχολείο.
  • Δεν πρέπει να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η οικογένεια να βαρεθεί τις βασικές τροφές: οι άνθρωποι δεν παραπονιούνται για πράγματα που θεωρούν δεδομένα (για παράδειγμα πολλοί άνθρωποι παίρνουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα).
  • Μην κολλάτε «ετικέτες» στο παιδί σας. Αν κατηγορείτε το παιδι σας ότι είναι ιδιότροπο, θα γίνει. Ενώ αντίθετα, αν επαινείτε το παιδί σας για το πόσο σωστά και υγιεινά τρώει, τότε αυτό θα νιώσει πολύ όμορφα και θα συνεχίσει με χαρά την προσπάθεια που κάνει.
  • Mην παραιτείστε. Αν σηκώσετε τα χέρια ψηλά και του σερβίρετε μόνο τα φαγητά που του αρέσουν, τότε εσείς οι ίδιοι το σπρώχνετε σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, τον οποίο πιθανότατα θα ακολουθήσει σε ολόκληρη τη ζωή του.
  • Προσθέστε νέες γεύσεις δίπλα στις αγαπημένες του και σιγά σιγά αφαιρέστε αυτές που θεωρείτε βλαβερές. Κάντε μικρές αλλαγές. Κάθε νέα τροφή που αποδέχεται το παιδί σας, είναι ένα βήμα προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
  • Αν στο παιδί σας αρέσει να τσιμπολογάει, βεβαιωθείτε ότι αυτά που τρώει (σνακ) είναι υγιεινά. Μερικά παιδιά δεν ανέχονται ένα μεγάλο γεύμα και προτιμούν να τρώνε μικρά γεύματα και πολλές φορές την ημέρα. Αυτό δεν είναι κακό και δε θα πρέπει να σας αγχώνει, αρκεί αυτά που τρώνε να είναι υγιεινά και ισορροπημένα.
  • Αν το παιδί σας αρνείται να φάει και παίζει με το φαγητό του, μην το πιέζετε. Μην το κάνετε να νιώσει ενοχές που δεν πεινάει, διότι αυτό θα μειώσει την αυτοεκτίμησή του και θα το κάνει ευάλωτο.
  • Επίσης, πρέπει να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν ' παιδικές τροφές'. Κανένα παιδί δε θα μεγαλώσει απολαμβάνοντας μια ποικιλία φαγητών αν τρέφεται σε καθημερινή βάση με κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, τρώτε το ίδιο φαγητό με το παιδί σας. Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρχει διάκριση στο φαγητό των παιδιών και των ενηλίκων. Η καλή και υγιεινή διατροφή είναι ευπρόσδεκτη από όλη την οικογένεια.
  • Ιδιότροποι γονείς δημιουργούν ιδιότροπα παιδιά. Προσπαθείστε εσείς οι ίδιοι να επεκτείνετε τη διατροφή σας εμπλουτίζοντάς τη με τροφές που δεν τις έχετε συνηθίσει. Ίσως ανακαλύψετε ότι το κριτήριο της γεύσης σας έχει αλλάξει. Αυτό που πρέπει να έχετε για στόχο είναι η ποικιλία. Αν το παιδί σας δει ότι τρώτε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες φορές, λογικά θα θελήσει και αυτό να κάνει μερικές, έστω και μικρές αλλαγές στη διατροφή του.
  • Τα παιδιά συχνά έχουν πολύ πρωτότυπες και νόστιμες ιδέες για το συνδυασμό τροφών και θα νιώσουν ιδιαίτερα όμορφα αν καταλάβουν ότι μέρος της διατροφής τους το έχουν σχεδιάσει εκείνα. Γι’ αυτό, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να συμμετάσχει στην προετοιμασία του γεύματος. Αν αποκτήσουν καλή σχέση με το φαγητό σε μικρή ηλικία, θα αποφύγουν τις ιδιοτροπίες και τις παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετα κιλά και θα έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το βάρος τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ