Ποιος είναι, άραγε, ο σωστός τρόπος για έναν γονιό να μιλήσει στο παιδί του για το βάρος και για την διατροφή; Οι παιδίατροι συμφωνούν ότι… δεν θα έπρεπε, τουλάχιστον όχι με την προσέγγιση του βάρους, της δίαιτας και των θερμίδων. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να ενθαρρύνουν το παιδί τους να ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή και να προσέχει την υγεία του. Αυτή η μέθοδος μπορεί να προλάβει από την παχυσαρκία μέχρι και διατροφικές διαταραχές. Αλλά και πάλι, αν η κουβέντα για το βάρος είναι απαγορευτική, με ποιον τρόπο μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί μας για την διατροφή;

Η ηλικία είναι σημαντική

Όπως είναι λογικό, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για υγιεινή διατροφή με τον ίδιο τρόπο σε ένα οκτάχρονο παιδί και σε έναν έφηβο. Τα μικρά παιδιά δεν θα μπορέσουν να καταλάβουν τι συμβαίνει με τον οργανισμό μας και πώς επεξεργάζεται τις τροφές, ενώ οι έφηβοι είναι πολύ πιο πιθανό να δέχονται κοινωνική πίεση από τους συνομηλίκους τους σε ό,τι αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση.

Μια πολύ καλή βάση είναι να διδάξετε στο παιδί σας τις σωστές διατροφικές συνήθειες από νωρίς. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό, ο γονιός ελέγχει την διατροφή του, και μπορεί να του σερβίρει υγιεινά φαγητά. Επιπλέον, αντί να δίνετε έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις της κακής διατροφής, μπορείτε πάντα να μιλάτε στο παιδί σας γιατί η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για το μυαλό και το σώμα.

Μάθετε στο παιδί σας να αποδέχεται τον εαυτό του

Αν βλέπετε πως το παιδί σας έχει επηρεαστεί από κάποιον και αρχίζει να αναπτύσσει ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό, πρέπει οπωσδήποτε να του διδάξετε πως το πιο σημαντικό είναι η αυτοπεποίθηση και η αγάπη για τον εαυτό του. Μπορείτε να του μιλήσετε για το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το συναίσθημα του να νιώθεις άσχημα με το σώμα σου, μα η συζήτηση πρέπει να καταλήξει με το παιδί να καταλαβαίνει πως πρέπει να αγαπήσει το σώμα του και να το διατηρεί όσο πιο υγιεινό γίνεται - και όχι να προσπαθεί να το αλλάξει.

Μην μιλάτε στο παιδί σας για δίαιτες

Ξέρουμε πόσο λάθος είναι να πειράζουμε το παιδί μας για το βάρος του. Αλλά μπορεί να είναι εξίσου λάθος να επιτρέπουμε στο παιδί μας να ξεκινήσει (ή, ακόμα χειρότερα, να το πιέσουμε εμείς να ξεκινήσει) δίαιτα για να χάσει βάρος. Ακόμα κι αν έχουμε καλό σκοπό και το παιδί μας όντως πρέπει να χάσει κάποια περιττά κιλά, αυτό πρέπει να γίνει με έμφαση στην υγιεινή διατροφή και στην σωματική δραστηριότητα. Το να βάλουμε το παιδί μας στην θέση που θα αρχίσει να σκέφτεται δίαιτες και θερμίδες είναι πολύ κοντινό στα αποτελέσματα που φέρνει το bullying, λένε οι ειδικοί. Το φαγητό δεν έχει να κάνει με αριθμούς, και το παιδί σας δεν πρέπει να απασχολεί το μυαλό του με αυτό.

Υπολογίστε τα αισθήματα του παιδιού σας

Μια πολύ καλή τακτική, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά, είναι να τα ρωτάτε ποια είναι η γνώμη τους για την διατροφή, αντί να τους μιλάτε για τις δικές σας απόψεις. Ρωτήστε, για παράδειγμα, αν πιστεύουν ότι η διατροφή τους είναι ισορροπημένη, ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μην μιλάτε στο παιδί σας για το φαγητό σε μορφή κηρύγματος, καθώς δεν πρόκειται να σας ακούσει πραγματικά.

Βοηθήστε το παιδί σας να εξωτερικεύσει αυτά τα αισθήματα

Πολλές διατροφικές διαταραχές ξεκινούν στην εφηβεία ως ένας τρόπος διαχείρισης συναισθημάτων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί σας να εκφράζει τα αισθήματά του ελεύθερα, με υγιείς τρόπους.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που οδηγεί τα παιδιά στις διατροφικές διαταραχές είναι όταν και οι ίδιοι οι γονείς έχουν κακή σχέση με το φαγητό και την άσκηση. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας έχει συνηθίσει να σας βλέπει να προσπερνάτε γεύματα, είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να κάνει το ίδιο και να χρησιμοποιεί την συμπεριφορά σας ως δικαιολογία. Δεν είναι αρκετό να μιλάτε στο παιδί σας για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής αν δεν την εφαρμόζετε και οι ίδιοι. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο