Οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων αλλάζουν με την πρόοδο των δεκαετιών, αλλά γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν διατροφικές συνήθειες οι οποίες παραμένουν σταθερές μέσα στην πορεία των δεκαετιών σε ότι αφορά την δράση τους ενάντια στην στοματική υγεία.

Έτσι π.χ. η αποφυγή του καπνίσματος καθώς και ο περιορισμός των γλυκών κάνουν καλό τόσο στη στοματική υγεία όσο και στην γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενειών του οργανισμού και των οδοντιατρικών προβλημάτων και πολλές φορές προδιαθεσικός παράγοντας για κάποια νοσήματα σας καθιστά πιο ευαίσθητους στα οδοντιατρικά προβλήματα.

Για να υπάρχει υγιές όμως στόμα σημαίνει έλλειψη τερηδόνων ή πολύ καλά θεραπευμένες τερηδόνες, έλλειψη φλεγμονών των ούλων, περιοδοντίτιδας, ελκών, έλλειψη συμπτωματολογίας κακής υγείας στόματος λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών κάποιων φαρμάκων όπως π.χ.

ξηροστομία.

Ξεκινώντας λοιπόν από τη διατροφή πρέπει να τονίσουμε ότι συνεχής διατροφή με ζάχαρη επιτρέπει στον βακτηριακό πληθυσμό να πολλαπλασιάζεται και να παράγει οξύ το οποίο διαλύει την αδαμαντίνη.

Τροφές λοιπόν με ζάχαρη πάνω από 20% καθώς και γλυκά όπως σταφίδες, λουκούμια, γλυφιντζούρια, καραμέλες και τα οποία είναι κολλώδη παραμένουν περισσότερες ώρες πάνω στα δόντια ιδιαίτερα αν είναι βράδυ και δεν τα βουρτσίζουμε με αποτέλεσμα τον ευκολότερο τερηδονισμό των δοντιών.

Επίσης κάκιστος είναι ο συνδυασμός αμύλου και ζάχαρης. Γενικά τροφές οι οποίες μειώνουν το όξινο ph του στόματος, όπως π.χ. τα φιστίκια, έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των πιθανοτήτων για τερηδονισμό των δοντιών.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια θεραπείας ενός οδοντιατρικού ασθενούς στον οποίο βλέπουμε εκτεταμένες τερηδόνες και οδοντιατρικά προβλήματα εάν συνδυάζεται με όξινο ph του στόματος, αλλάζουμε το ph σε βασικό μέσω αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τον προδιαθεσικό του παράγοντα για τερηδονισμό.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης αποτελούν ένα σοβαρό διατροφικό παράγοντα υπέρ της υγείας του σώματος και του στόματος. Το Ca το οποίο περιέχουν είναι απαραίτητο τόσο για την ανάπτυξη των οστών από νεαρές ηλικίες όσο και για τη στήριξη των δοντιών και τα ίδια τα δόντια.

Έλλειψη Ca στον οργανισμό μπορεί να συμβάλλει στην περιοδοντική νόσο.

Απαραίτητη κρίνεται η βιταμίνη A και D καθώς και η βιταμίνη B που συμβάλουν στην δημιουργία υγιούς συνδετικού ιστού, ο οποίος στηρίζει το δόντι και μειώνει τις πιθανότητες φλεγμονών των ούλων.

Ο σίδηρος, η βιταμίνη C, το φυλλικό και το ασκορβικό οξύ, ιδιαίτερα μετά την θεραπεία των ούλων βοηθάνε στην γρηγορότερη θεραπεία και ενίσχυση του οργανισμού, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν αναιμίες και ο οδοντιατρικός ασθενής είναι καπνιστής.

Το κάπνισμα δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στην σωματική υγεία αλλά και στην στοματική υγεία.

Εκτός από τις χρωστικές και δυσχρωμίες που δημιουργεί στα δόντια με αποτέλεσμα να θέλουν οπωσδήποτε καθαρισμό χρωστικών και λευκάνσεις δημιουργεί επιπλέον κακοσμία. Λαμβάνεται υπ’ όψιν σοβαρότατα στην αξιολόγηση του περιστατικού για εμφυτεύματα εάν ο ασθενής είναι καπνιστής πολλών τσιγάρων.

Στην περίπτωση περιοδοντικών ασθενών που βρίσκονται υπό θεραπεία, το κάπνισμα λειτουργεί επιβραδυντικά στο ρυθμό επούλωσης των ιστών. Θεωρείται ότι οι καπνιστές έχουν 7 φορές περισσότερο κίνδυνο απ’ ότι οι μη καπνιστές στην εμφάνιση περιοδοντικών νόσων.

Τα φάρμακα έχουν πολλές φορές κλινική συμπτωματολογία στο στόμα από ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξηροστομία, έλκη, κακή γεύση και αποτελούν οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες σημαντικό πρόβλημα για την τρίτη ηλικία, η οποία στατιστικά λαμβάνει τα περισσότερα φάρμακα.

Η θέση λοιπόν του ατόμου απέναντι στην υγεία του στόματός του και σώματός του πρέπει να είναι με διάκριση στη διατροφή και στα φάρμακα, ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού που γίνεται με σωστή διατροφή, άσκηση σωματική και πνευματική.