Η αξία της Μεσογειακής πυραμίδας της διατροφής έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Οι συνιστώμενες συχνότητες κατανάλωσης τροφίμων που προτείνει η πυραμίδα, φυσικά δεν έχουν προκύψει τυχαία. Έχουν προέλθει από μελέτες που δείχνουν ότι η Μεσογειακή διατροφή καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού και αποτελεί ένα πλάνο διατροφής που προστατεύει από την εμφάνιση χρόνιων νόσων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης.

Επομένως, όταν η διατροφή μας βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, με τη συχνότητα που προτείνει η Μεσογειακή διατροφή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι καλύπτονται οι ανάγκες μας σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, επειδή στην επιστήμη της διατροφής προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα που έχουν σαν στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν το ρίσκο εμφάνισης νοσημάτων, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που φαίνεται ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων είναι χρήσιμη.

Η χρήση, για παράδειγμα, συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D είναι αναγκαία όταν μια γυναίκα στην περίοδο της εμμηνόπαυσης δεν προσλαμβάνει ημερησίως το απαραίτητο ασβέστιο από 4 μερίδες γαλακτοκομικών και δεν καταναλώνει τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.

Επίσης, στις εγκύους και στα άτομα με σιδηροπενική αναιμία, τα συμπληρώματα σιδήρου είναι αναγκαία για να επανέλθουν τα επίπεδα αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης στα φυσιολογικά επίπεδα.

Όμως, το να παίρνει κανείς αυθαίρετα και χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων μεμονωμένων βιταμινών και μετάλλων όχι μόνο δεν του προσφέρει τίποτα αλλά μπορεί να βλάψει και την υγεία του, καθώς πολλές βιταμίνες είναι τοξικές σε μεγάλες δόσεις.

Τέλος, σχετικά με τα συμπληρώματα πολυβιταμινών, επειδή οι ποσότητες των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν είναι μικρές δεν μπορούμε να πούμε ότι βλάπτουν. Ωστόσο, εάν κανείς καταναλώνει ποικιλία τροφίμων στις σωστές ποσότητες δεν χρειάζεται κανενός είδους συμπλήρωμα διατροφής.

 

Πηγές:
www.nutrimed.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD