Συστατικά:

  • Τα συστατικά αναγράφονται στις ετικέτες τροφίμων κατά σειρά βάρους: πρώτα αναφέρονται τα συστατικά που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και τελευταία εκείνα που περιέχονται σε μικρότερη ποσότητα.
  • Επιλέγετε τρόφιμα που στη λίστα των συστατικών δεν περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογωνομένα ή μερικώς υδρογωνομένα (ή τρανς) λιπαρά και σάκχαρα, ή αν κάτι από αυτά περιέχεται, να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας.
  • Εκτός από την κοινή ζάχαρη (ή σουκρόζη), άλλες ‘κρυφές’ ονομασίες σακχάρων είναι: ιμβερτοσάκχαρο, μολάσσες ή μελάσσες, μερικώς υδρολυμένο άμυλο, φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη, μαλτόζη. Γενικότερα η κατάληξη –όζη παραπέμπει σε σάκχαρο.
  • Η φρουκτόζη όταν περιέχεται σαν πρόσθετο σάκχαρο και όχι σαν συστατικό ολόκληρου φρούτου είναι ισοδύναμη με τη ζάχαρη.
  • Αντίθετα με τη γενική πεποίθηση ότι η μαύρη ζάχαρη είναι πιο ‘υγιεινή’ από τη λευκή, στην πραγματικότητα υπάρχει ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους.

Ετικέτες διατροφικής επισήμανσης:

  • Κρίνετε ένα τρόφιμο από την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια και όχι ανά μερίδα. Έτσι, μπορείτε να συγκρίνετε αντικειμενικά διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους. Άλλωστε, η μερίδα που αναφέρεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από τη μερίδα που καταναλώνετε.
  • Προτιμάτε τρόφιμα με λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Αν το τρόφιμο περιέχει ολόκληρο φρούτο ή γαλακτοκομικό και στη λίστα των συστατικών δεν αναφέρονται ‘κρυφές’ πηγές σακχάρων, τότε μπορείτε να είστε περισσότερο ελαστικοί.
  • Προτιμάτε τρόφιμα με πάνω από 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες προάγουν τον κορεσμό (μας χορταίνουν) και έχουν καλύτερη επίδραση στη γλυκόζη αίματος.
  • Προτιμάτε τρόφιμα με λιγότερο από 0,1 γραμμάρια (100 mg) νάτριο ή 0,3 γραμμάρια (300 mg) αλάτι ανά 100 γραμμάρια τροφίμου
  • Μη μένετε στους ισχυρισμούς διατροφής που υπάρχουν στο μπροστά μέρος της συσκευασίας. Αναζητήστε τη λίστα των συστατικών και το πινακάκι με την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια.

Οι παραπάνω συμβουλές αφορούν έτοιμα, επεξεργασμένα τρόφιμα (μπισκότα, δημητριακά πρωινού, κράκερ, επιδόρπια γιαουρτιού, έτοιμα γεύματα κλπ) και όχι βασικά προϊόντα, πρώτες ύλες και φρέσκα τρόφιμα (π.χ. αλεύρι, λάδι, γάλα, τυρί, φρούτα, λαχανικά).



Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω