Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος kai Διατροφολόγος

 

Σου έχει συμβεί να είσαι για αρκετές ώρες νηστικός, χωρίς όμως να νιώθεις την αίσθηση της πείνας και ξαφνικά, στη θέα ενός γλυκού ή μιας τυρόπιτας να «υποκύπτεις»; Μήπως σου συμβαίνει ακόμα και σε χρονικές περιόδους που θα ήθελες να είσαι πιο προσεκτικός ή προσπαθείς να χάσεις βάρος;  Ίσως, τελικά, να ακολουθείς τη λάθος τακτική!

Τέτοια περιστατικά είναι πολύ συχνά και είναι λογικό να υποκύπτεις σε πειρασμούς όταν έχεις αφήσει τον οργανισμό σου χωρίς ενέργεια για αρκετές ώρες. Στο σημείο αυτό, είναι χρήσιμο να θυμάσαι ότι πρέπει να λαμβάνεις τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να θεωρείς ότι αυτή  η οδηγία είναι λίγο «ξεπερασμένη», ότι ίσχυε τότε που οι άνθρωποι επέστρεφαν σπίτι νωρίς το μεσημέρι, έτρωγαν οικογενειακώς και είχαν λίγο χρόνο για ξεκούραση - η αλήθεια είναι ότι όντως σήμερα οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κρατάνε μακριά από το σπίτι και από την δυνατότητα να προγραμματίσουμε την διατροφή μας όπως θα επιθυμούσαμε. Δεν πρέπει, όμως, να παραδίδουμε τα όπλα!

Αρχικά, ας αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την πολύωρη νηστεία, η οποία μερικές φορές ξεκινά από το προηγούμενο βράδυ ή από το πρωινό γεύμα και φτάνει μέχρι τις απογευματινές ώρες. Κατά τις ώρες αυτές, ο οργανισμός στερείται ενέργειας, τόσο μυϊκά όσο και εγκεφαλικά. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της «στέρησης» είναι η ατονία και ο περιορισμός της δραστηριότητας, της δυνατότητας αντίληψης και γενικότερα των ικανοτήτων μας.

Η λύση στο πρόβλημα ακούει στο όνομα «μικρογεύμα» ή αλλιώς, σνακ. Πρόκειται για μικρή ποσότητα τροφής, θρεπτικής και γεμάτης ενέργεια που μπορεί να καταναλωθεί παντού (π.χ. στο γραφείο, στο γυμναστήριο, ακόμη και στον δρόμο!). Σημαντικό βέβαια είναι το σνακ να ανταποκρίνεται στις γευστικές μας προτιμήσεις, να προσφέρει απόλαυση, να μπορούμε να το μεταφέρουμε πάντα και παντού μαζί μας χωρίς κόπο κλπ. Μία τέτοια επιλογή είναι ο χαλβάς από ταχίνι σε ατομική συσκευασία!

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι διαθέσιμες οι ατομικές μερίδες χαλβά από ταχίνι των 40 γραμμαρίων, που μπορείς να τις έχεις πάντα μαζί σου ως ένα από τα σνακ που πρέπει να καταναλώσεις καθημερινά.

Πρόκειται για μια τροφή ιδιαίτερα γευστική και θρεπτική, ικανή να δημιουργήσει κορεσμό, να δώσει ενέργεια στο σώμα και στο μυαλό και – πολύ σημαντικό – χωρά σε κάθε τσάντα! Μην ξεχνάς πως ο χαλβάς από ταχίνι είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά με αποδεδειγμένη δράση στην προστασία της επιδερμίδας τόσο από τον ήλιο, όσο και από την γήρανση, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλοντας ποικιλοτρόπως στην προαγωγή της υγείας και της ομορφιάς. Όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα κληρονομεί από το βασικό συστατικό του, το ταχίνι, που είναι 100% αλεσμένο σουσάμι, μια τροφή που μπορεί να χαρακτηριστεί “super food”.

Σημαντικό, βέβαια, για μια ισορροπημένη διατροφή, είναι να θυμάσαι πως μια μερίδα χαλβά από ταχίνι την ημέρα είναι αρκετή – όση σημασία έχει το σνακ, άλλο τόσο σημαντικό είναι και ο έλεγχος της ποσότητας.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές  θα έχεις την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι χωρίς να πεινάς!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας