Ψάξαμε και βρήκαμε πέντε νόστιμες και γλυκές συνταγές με ανοιξιάτικα φρούτα, όλες εύκολες στην προετοιμασία και χαμηλές σε θερμίδες. Είτε όταν θέλουμε ένα ελαφρύ απογευματινό σνακ, είτε για να κεράσουμε κάτι γλυκό στην παρέα, αυτά τα γλυκάκια θα μας βγάλουν ασπροπρόσωπους!

Blueberries με κρέμα λεμονιού

Πολύ υγιεινό και ελαφρύ, αυτό το επιδόρπιο συνδυάζει γιαούρτι με χαμηλό σε λιπαρά τυρί κρέμα, για να δημιουργήσει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα γεύση, σε περίπου 10 λεπτά.

Θα χρειαστούμε:
100 γραμμάρια τυρί κρέμα, χαμηλό σε λιπαρά
¾ της κούπας γιαούρτι 2%
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
2 κούπες φρέσκα blueberries

Μέσα σε ένα μπολ, “μαλακώνουμε” το τυρί κρέμα με ένα πηρούνι. Στραγγίζουμε το γιαούρτι εντελώς, και το προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με το μέλι. Τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να γίνουν κρέμα, και προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού. Ανακατεύουμε, σερβίρουμε και προσθέτουμε τα blueberries. Μία μερίδα από αυτό το πανεύκολο επιδόρπιο μας προσφέρει περίπου 150 θερμίδες, και 15% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C.

Παρφέ με νεκταρίνια και φράουλες


Μαζί με ένα σιρόπι από κρασί, αυτό το παρφέ θα γίνει το καλύτερο και πιο δροσιστικό κέρασμα για κάθε καλεσμένο. Θα μας πάρει περίπου μισή ώρα.

Θα χρειαστούμε:
¾ της κούπας γλυκό λευκό κρασί
½ κούπα μέλι
2 ώριμα αλλά σφικτά νεκταρίνια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κούπες φράουλες, κομμένες στα 4
½ κούπα σαντιγί
1 κούπα γιαούρτι 0%

Σε ένα μικρό τηγάνι, αναμειγνύουμε το κρασί και το μέλι σε μεσαία θερμοκρασία, μέχρι να βράσει, περίπου για 6-10 λεπτά. Έπειτα, τοποθετούμε τα νεκταρίνια και τις φράουλες σε ένα μπολ, και τα ανακατεύουμε με ¼ από το σιρόπι που φτιάξαμε. Τοποθετούμε το υπόλοιπο σιρόπι στο ψυγείο για 10 λεπτά, και έπειτα χτυπάμε τη σαντιγί μέχρι να πήξει. Την ανακατεύουμε με το γιαούρτι και το σιρόπι, μέχρι να αναμειχθούν. Τέλος, σε ένα μεγάλο ποτήρι απλώνουμε μία στρώση κρέμας και μια στρώση φρούτων, και επαναλαμβάνουμε. 352 θερμίδες η κάθε μερίδα, και ένα εκπληκτικό 83% της ημερήσιας δόσης μας σε βιταμίνη C.

Frozen yogurt ροδάκινο


Δεν χρειάζεται παγωτομηχανή, και φτιάχνεται υπερβολικά γρήγορα, σε λιγότερο από 10 λεπτά! Μπορούμε να αλλάξουμε το ροδάκινο με κατεψυγμένα βατόμουρα.

Θα χρειαστούμε:
3 ½ κούπες κομμένα κατεψυγμένα ροδάκινα
½ κούπα ζάχαρη
½ κούπα γιαούρτι 0%
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Πόσο απλό είναι αυτό το frozen yogurt; Βάζουμε τα ροδάκινα και τη ζάχαρη στο μπλέντερ. Έπειτα, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού, τα προσθέτουμε και αυτά στο μπλέντερ, ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο, και σερβίρουμε αμέσως. Με 159 θερμίδες ανά μερίδα, και 0% λιπαρά, αυτό το επιδόρπιο θα ικανοποιήσει την ανάγκη σας για κάτι γλυκό και δροσερό αμέσως!

Γρανίτα πεπόνι και μήλο

Αυτή η γρανίτα φτιάχνεται με ώριμο πεπόνι και αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούμε χυμό μήλου. Μπορούμε να το σερβίρουμε με raspberries ή φύλλα μέντας, για το άρωμα.

Θα χρειαστούμε:
4 κούπες ώριμο πεπόνι, κομμένο σε κύβους
1 κούπα χυμό μήλου, χωρίς γλυκαντικά
¼ της κούπας χυμό λάιμ
1 κούπα φρέσκα raspberries ή blueberries (προαιρετικά)

Προσθέτουμε το πεπόνι, τον χυμό μήλου και του λάιμ στο μπλέντερ, και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Βάζουμε το μείγμα σε ένα πλατύ μεταλλικό ταψί, και το τοποθετούμε στην κατάψυξη, σε επίπεδη επιφάνεια. Κάθε μισή ώρα, ανακατεύουμε το μείγμα με ένα πηρούνι, οδηγώντας τις πιο παγωμένες γωνίες προς το μαλακό κέντρο. Έπειτα από τέσσερις ώρες, οπότε η γρανίτα μας θα είναι αρκετά σφιχτή, αλλά όχι εντελώς παγωμένη, τη βγάζουμε και την τοποθετούμε σε πλαστικά σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς, και την αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα ακόμα. Τη βγάζουμε από την κατάψυξη περίπου είκοσι λεπτά πριν σερβίρουμε, για να μαλακώσει λίγο. Εκτός από πεντανόστιμη, περιέχει μόνο 66 θερμίδες ανά σερβίρισμα, καθόλου λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη, αλλά το πεπόνι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και καλίου – για να μην αναφέρουμε ότι μας δίνει το 40% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε σε μια μέρα.

Ψητά σταφύλια


Πάμε και για κάτι πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο; Όταν ψήνουμε τα φρούτα, μεταμορφώνονται σε ακόμα πιο γλυκά κεράσματα.

Θα χρειαστούμε:
250 γραμμάρια σταφύλια, χωρισμένα σε μικρότερα τσαμπιά
¾ από ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
Πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι, αναλόγως της προτίμησής σας
¼ της κούπας γιαούρτι 0%

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετούμε τα σταφύλια προσεκτικά σε ένα φύλλο μαγειρικής. Τα πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο, και το αλατοπίπερο. Ψήνουμε μέχρι οι φλούδες των σταφυλιών να έχουν πάρει χρώμα, αλλά το εσωτερικό είναι ακόμα χυμώδες, για περίπου 15 λεπτά. Το σερβίρουμε μαζί με γιαούρτι. Μια μερίδα θα μας προσφέρει 114 θερμίδες, καθώς και όλα τα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Πηγές:
www.eatingwell.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα