Γράφει ο Δρ. Χρήστος Καζάσης, Εμβιομηχανικός – Εμπειρογνώμων, Διαχείρισης Ιατρικής Τεχνολογίας

Η ιατρική τεχνολογία (μηχανήματα και υλικά) συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του νοσοκομείου. Οι τρεις αυτοί δείκτες, εξαρτώνται από τη χρήση και διαχείριση της τεχνολογίας, η ύπαρξη της οποίας επηρεάζεται από το σύστημα προμηθειών.

Η τεχνολογία δεν αποτελεί δαπάνη υγείας, όπως πολλοί σ' αυτή τη χώρα πιστεύουν και διατυμπανίζουν. Η ανορθόδοξη διαχείρισή της προκαλεί τις δαπάνες και τις συναλλαγές. Η ανύπαρκτη διαχείριση της δεν οφείλεται ποιος φορέας έχει την ευθύνη διενέργειας του διαγωνισμού, αλλά με ποιες διαδικασίες και κριτήρια πραγματοποιούνται οι διαγωνισμοί αυτοί.

Από το 1997 έχουν εντοπισθεί τα προβλήματα στις διαδικασίες των διαγωνισμών των νοσοκομείων, αλλά 16 χρόνια μελετάμε και αναλύουμε το σύστημα προμηθειών στα Νοσοκομεία. Δεκαέξι χρόνια διαβάζουμε και ακούμε δηλώσεις Υπουργών Υγείας. Δεκαέξι χρόνια ψηφίζονται νόμοι και προεδρικά διατάγματα, γίνονται ρυθμίσεις για τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Δημιουργούνται φορείς. Στελεχώνονται Υπηρεσίες. Ανατίθενται μελέτες μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Αναρτώνται στο διαδίκτυο προδιαγραφές για διαβούλευση. Κάτι δεν πάει καλά. Τι δεν υπάρχει και τι πρέπει να γίνει;

Το όλο θέμα της διαχείρισης της ιατρικής τεχνολογίας και εμμέσως των προμηθειών των νοσοκομείων βρίσκεται μετά από 16 χρόνια σε λανθάνουσα κατάσταση.

Τι φταίει και δεν μπορούμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα; Τι δεν κάνουμε σωστά ή δεν αντιγράφουμε; Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα ή εξυπηρετεί η διατήρηση της οργανωμένης αταξίας στον χώρο των προμηθειών; Πως οι άλλες χώρες έχουν λύσει το θέμα των προμηθειών; Γιατί δεν αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις, ενστάσεις, ασφαλιστικά μέτρα, ακυρώσεις, επαναλήψεις, προσφυγές, καταγγελίες και κάθε πιθανό ένδικο μέσο για να μην ολοκληρωθεί ποτέ ένας διαγωνισμός;

Πως είναι λοιπόν δυνατόν να λυθούν τα προβλήματα των προμηθειών, που επιτείνονται ακόμη περισσότεροι από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης αλλά και το ίδιο το σύστημα, το οποίο αγνοεί σκοπίμως ή όχι, πρακτικές ορθολογισμού, σωστής αξιολόγησης της κατάλληλης τεχνολογίας και ανάλογου σχεδιασμού λύσεις.

Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει πως ο ορθολογισμός αν και είναι το πιο ενδεδειγμένο φάρμακο για τον μεγάλο ασθενή (το νοσοκομείο), δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ή τον σχεδιασμό προβλημάτων της υγείας.

Στο Pharma & Health Conference 2013 που πραγματοποιείται την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο Divani Apollon Palace στο Καβούρι, θα προσπαθήσουμε να φωτίσουμε τις πτυχές εκείνες που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε θέματα καινοτομίας και αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας