Η αντιμετώπιση της ακμής με laser, σαν μόνη θεραπεία ‘πρώτης γραμμής’ φαίνεται δεν αρκεί για την εξάλειψή της, αν και ενδεχομένως αξίζει να τη δοκιμάσουν ορισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ο ερευνητής Orringer, θεωρεί πως τα αποτελέσματα αυτού του είδους της θεραπείας δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, όπως φάνηκε από τη έρευνα που διεξήγαγε, αν και υπάρχει χώρος για αισιοδοξία.

Οι περισσότεροι εθελοντές δήλωσαν αρκετά ευχαριστημένοι με τη θεραπεία laser σε σχέση με την τοπική αγωγή με χάπια και αλοιφές. Επίσης η θεραπεία αυτή μείωσε την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων στο δέρμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότερες αγωγές με laser είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει αν η υποχώρηση της ακμής συνδέεται με τη θεραπεία ή αποτελεί φάση των διακυμάνσεων της.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Δερματολογικής Ακαδημίας. Οι ερευνητές επέλεξαν 46 εθελοντές και τους εφάρμοσαν στη μία πλευρά του προσώπου τους τρεις αγωγές με ακτίνες laser. Οι γιατροί που αξιολόγησαν αργότερα τη σοβαρότητα της ακμής δεν ήξεραν ποια μεριά του προσώπου είχε δεχτεί την αγωγή.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση στα μαύρα στίγματα. Ωστόσο η αγωγή δεν φάνηκε να έχει θετική επίδραση στα σπυράκια όσον αφορά τον αριθμό τους. Οι εθελοντές δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν το δέρμα τους λιγότερο λιπαρό στη μεριά που τους εφαρμόστηκε η αγωγή με laser.

Ο ερευνητής θεωρεί πως η θεραπεία της ακμής με ακτίνες laser θα μπορούσε να έχει προληπτική εφαρμογή καθώς φάνηκε ότι βελτιώνει τα μαύρα στίγματα-το πρώτο στάδιο της ακμής. Στην έρευνα, σχεδόν τα ¾ των εθελοντών δήλωσε την προτίμησή του για την αγωγή με laser έναντι των παραδοσιακών μεθόδων.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε τοπική αναισθησία πριν την εφαρμογή των ακτίνων.

Ο ερευνητής καταλήγει ότι η αγωγή με laser δεν αποτέλεσε ολική απογοήτευση καθώς βελτίωσε τα μαύρα στίγματα και ικανοποίησε τους εθελοντές και δεν αποκλείει ότι η εφαρμογή άλλων τεχνικών laser ή άλλων τύπων αγωγής θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγές:
Αμερικανική Δερματολογική Εταιρία

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα