Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με νευρική ανορεξία φάνηκε σε έρευνα πως συνδέονται με το άγχος, την κατάθλιψη και τη μειωμένη οστική μάζα. Η ερευνήτρια του Harvard, Karen Miller, παρουσίασε τα αποτελέσματα δυο ερευνών της στο Συνέδριο της Ένωσης Ενδοκρινολόγων στο Τορόντο.

Στην πρώτη έρευνα μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης και αξιολόγησε την κατάθλιψη και το άγχος σε 43 γυναίκες που εμφάνιζαν νευρική ανορεξία. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης έπεφταν, η κατάθλιψη φάνηκε να επιδεινώνεται, δήλωσε η Miller.

Το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης φάνηκε να είναι χαμηλότερο στις γυναίκες που είχαν τα πιο έντονα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Η ορμόνη φάνηκε να είναι σημαντικός παράγοντας πρόγνωσης της βαρύτητας του άγχους, της κατάθλιψης και της νευρικής ανορεξίας.

Η σχέση φάνηκε να ισχύει και για τις γυναίκες που ακολουθούσαν αγωγή με αντικαταθλιπτικά και για αυτές που δεν ακολουθούσαν.

Στη δεύτερη έρευνα η Miller εξέτασε την τεστοστερόνη σε σχέση με την πυκνότητα των οστών σε 217 γυναίκες.

Όπως φάνηκε, τα χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης ήταν προδιαθεσικός παράγοντας για τη μείωση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες με νευρική ανορεξία. Επιπλέον, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Η ερευνήτρια θεωρεί ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και ο ρόλος των αντισυλληπτικών στα επίπεδα τεστοστερόνης.

Όπως δηλώνει , είναι ενδεχόμενο η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων από ανορεξικές γυναίκες να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των οστών, των μυών καθώς και στην ψυχική τους διάθεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας; Ελέγξτε το σάκχαρό σας
Γιατί έχουμε λιγότερη όρεξη σε υψηλές θερμοκρασίες [έρευνα]
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη