Τα σοβαρά κατάγματα οστών συμβαίνουν συχνά σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ειδικοί συνιστούν ήδη στις γυναίκες να ασκούνται για να αποφεύγουν τα κατάγματα.

Ωστόσο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι και οι άντρες μπορεί να αποφύγουν τα κατάγματα αν ασκούνται ή διαλέγουν κάποιο άθλημα. Μετά την οστεοπόρωση, οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα κατάγματα καθώς τα οστά γίνονται πιο λεπτά.

Όμως είναι λάθος, σύμφωνα με τους ειδικούς, να θεωρούμε πως η οστεοπόρωση είναι γυναικεία ασθένεια καθώς τα κατάγματα αυτού του είδους αποτελούν κίνδυνο και για τους άντρες.

Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλα, στη Σουηδία, ο Karl Michaelsson και οι συνεργάτες του σε έρευνα που έκαναν σε 2.000 άντρες, από το 1970 έως το 1973, εξέτασαν την ποσότητα φυσικής δραστηριότητας εκτός δουλειάς. Η ίδια ερώτηση ετέθη και πάλι όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν στα 60, 70, 77 και 82 χρόνια.

Κρατήθηκε επίσης αρχείο σχετικά με τον αριθμό καταγμάτων των αντρών αυτών κατά τη διάρκεια των 35 ετών που διήρκεσε η έρευνα. Περίπου μισοί από τους συμμετέχοντες στην αρχή της έρευνας είχαν πεθάνει πριν από το τέλος της.

Με βάση τις απαντήσεις που είχαν δώσει στην αρχή της έρευνας, η ερευνητική ομάδα χώρισε τους άντρες σε τρεις ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα κατατάχτηκαν όσοι ακολουθούσαν καθιστική ζωή, στη δεύτερη όσοι έκαναν ποδήλατο και περιπάτους τις ώρες που δεν δούλευαν και στην τρίτη όσοι συμμετείχαν σε κάποιο άθλημα τρεις ώρες την εβδομάδα.

Αντίστοιχα ονομάστηκαν ομάδες χαμηλής, μέτριας και υψηλής δραστηριότητας. Στα 35 χρόνια που μεσολάβησαν, 428 άντρες είχαν υποστεί τουλάχιστον ένα κάταγμα και 134 ένα κάταγμα στο ισχίο αλλά υπήρχαν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες.

Ποσοστό 20% των αντρών που ανήκαν στην ομάδα χαμηλής δραστηριότητας είχε κατάγματα σε σύγκριση με ποσοστό 13% στην ομάδα μέτριας δραστηριότητας και 8% στην ομάδα όπου οι άντρες έκαναν κάποιο άθλημα. Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι οι πιθανότητες κατάγματος ήταν μειωμένες στην ομάδα αυξημένης δραστηριότητας.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο κατάγματος στους άντρες. Ιδιαίτερα αποτελεσματική φαίνεται πως είναι η συμμετοχή σε αθλήματα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, σχεδόν το ένα τρίτο των καταγμάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι άντρες μπορούσαν να πεισθούν να συμμετέχουν σε αθλήματα τακτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;