Ο έλεγχος του διαβήτη, σύντομα θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολος, καθώς ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης που μπορεί να εντοπίζει αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και να απελευθερώνει δόσεις ινσουλίνης στο αίμα όταν χρειάζεται.

Το επίθεμα- λεπτό τετράγωνο μεγέθους κέρματος- επικαλύπτεται με περισσότερες από 100 μικροσκοπικές βελόνες. Καθεμιά έχει το μέγεθος βλεφαρίδας.

Οι μικροβελόνες είναι εφοδιασμένες με μικροσκοπικές μονάδες αποθήκευσης για ινσουλίνη και ένζυμα ανίχνευσης γλυκόζης που απελευθερώνουν γρήγορα το φορτίο τους όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι πολύ υψηλά.

Ο Zhen Gu, του University of North Carolina, στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ερευνητές σχεδίασαν επίθεμα για το διαβήτη που δρα γρήγορα, είναι εύκολο στη χρήση και είναι κατασκευασμένο από μη τοξικό, βιοσυμβατό υλικό.

Το σύστημα μπορεί να εξατομικευτεί ώστε να λαμβάνει υπόψη το βάρος ενός διαβητικού και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι το νέο επίθεμα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ποντικούς με διαβήτη τύπου 1 για διάστημα μέχρι 9 ώρες.

Θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους πριν το επίθεμα γίνει διαθέσιμο σε ασθενείς, αλλά η μέθοδος φαίνεται υποσχόμενη.

Ο Gu δήλωσε ότι τελικός στόχος είναι να αναπτυχθεί έξυπνο επίθεμα ινσουλίνης που οι ασθενείς θα αλλάζουν κάθε λίγες ημέρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

 

Πηγές:
‘’Proceedings of the National Academy of Sciences.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών