Τα ελαφρά κενά μνήμης, όπως το να ξεχνά κάποιος πού έχει βάλει τα κλειδιά του ή τα γυαλιά του, αν και ανησυχητικό, είναι φυσιολογικά, σύμφωνα με ειδικούς.

Ωστόσο, ορισμένα προβλήματα μνήμης, όπως το να βάζεις τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο ψυγείο μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν σημάδι πιο σοβαρού θέματος.

Επομένως, ποιο είδος προβλήματος μνήμης υποδεικνύει την ανάγκη για ιατρική αξιολόγηση; Ορισμένα παραδείγματα είναι: απώλεια μνήμης που διαταράσσει καθημερινές δραστηριότητες, όπως διαχείριση οικονομικών θεμάτων, προσωπική υγιεινή και οδήγηση ή συχνά κενά μνήμης, όπως να ξεχνά κάποιος τακτικά τα ραντεβού του ή πού έχει παρκάρει, αναφέρει ο FDA.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια είναι το να ξεχνά κάποιος ολόκληρες συζητήσεις, τα ονόματα συγγενών ή φίλων, να επαναλαμβάνεται συχνά ή να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις στην ίδια συζήτηση.

Άλλη κόκκινη σημαία είναι η απώλεια μνήμης που επιδεινώνεται με τον καιρό.

Υπάρχουν διάφορα που μπορεί κάποιος να κάνει ώστε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων μνήμης. Να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, να μην καπνίζει και να μην καταναλώνει πολύ αλκοόλ, να τρέφεται υγιεινά, να έχει πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, να διατηρεί ενεργό τον εγκέφαλο με το διάβασμα, το γράψιμο, την εκμάθηση νέας ικανότητας, το παίξιμο παιχνιδιών και την κηπουρική.

Υπάρχουν αρκετά αίτια απώλειας μνήμης, όπως φάρμακα, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, στρες, κατάθλιψη, τραυματισμός στο κεφάλι, λοιμώξεις όπως ο HIV, σύφιλη και έρπης, προβλήματα θυρεοειδούς, έλλειψη ποιοτικού ύπνου, χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B1 και B12. Πολλά από αυτά τα αίτια μπορούν να βοηθηθούν με ιατρική αγωγή, σημείωσε ο FDA.

Ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης μπορεί να είναι πιο δύσκολο για ορισμένους να θυμούνται ορισμένα είδη πληροφοριών, όπως ονόματα ανθρώπων. Η ελαφρά νοητική εξασθένηση, ωστόσο, είναι κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βλάβη στη μνήμη πέρα από την αναμενόμενη για την ηλικία, αλλά δεν είναι αρκετή για να βλάψει τις καθημερινές δραστηριότητες.
Η άνοια είναι η πιο σοβαρή μορφή απώλειας μνήμης. Προκαλεί αυξανόμενα προβλήματα μνήμης και προβλήματα με άλλες πλευρές της σκέψης. Οι δυσκολίες είναι αρκετά σοβαρές ώστε να βλάπτουν την ικανότητα εκτέλεσης των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Η άνοια έχει πολλά αίτια αλλά η πιο συχνή είναι η νόσος του Alzheimer, ανακάλυψαν ερευνητές. Η νόσος του Alzheimer προκαλεί προοδευτική απώλεια νευρώνων που συνδέεται από άλλες ανωμαλίες στον εγκέφαλο.

 

Πηγές:
U.S. Food and Drug Administration.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη