Νέα έρευνα υποδεικνύει ενδεχόμενη σχέση μεταξύ της ακμής και του καρκίνου στον προστάτη, αλλά οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να ερμηνευθούν προσεκτικά.

Άντρες που ελάμβαναν τετρακυκλίνη, αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της σοβαρής ακμής, για 4 ή περισσότερα χρόνια είχαν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη σε διάστημα 10 ετών, σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το φάρμακο ή το είχαν χρησιμοποιήσει για πιο μικρό διάστημα, σημειώνει η Dr.

Siobhan Sutcliffe της σχολής δημόσιας υγείας Johns Hopkins Bloomberg School, στη Βαλτιμόρη.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε άντρες που χρησιμοποίησαν τετρακυκλίνη, το 1992. Τα επόμενα 10 χρόνια, 2.147 ανέπτυξαν καρκίνο στον προστάτη.

Το μικρό ποσοστό αντρών που είχε λάβει τερακυκλίνη για 4 ή περισσότερα χρόνια είχε 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη σε σχέση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν τετρακυκλίνη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν είναι πιθανό η τετρακυκλίνη μόνο να ενισχύσει την πιθανότητα καρκίνου στον προστάτη καθώς δεν έχει ξακαθαριστεί αν το φάρμακο βρίσκει την οδό να φτάσει έως τον αδένα. Μια πιθανή εξήγηση για μια ενδεχόμενη σχέση μεταξύ ακμής και καρκίνου στον προστάτη είναι πως οι άντρες που εμφανίζουν σοβαρή ακμή μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν μεγαλύτερες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού στη φλεγμονή, όταν η ακμή εισβάλλει στον προστάτη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘International Journal of Cancer’.

Πρόσθετες βιολογικές και επιδημιολογικές έρευνες είναι απαραίτητες για να καθοριστεί ο πιθανός ρόλος της ακμής στον καρκίνο του προστάτη.

Πηγές: ‘International Journal of Cancer’