Επιζώντες από τον καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πιο σοβαρής μορφής εμφράγματος και χρειάζονται στενή προσοχή όσον αφορά την υγεία της καρδιάς τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester, επισκόπησαν στοιχεία περισσότερων των 2.300 ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του ST (STEMI), Ένας στους 10 είχε ιστορικό καρκίνου.

Ο Dr. Joerg Herrmann, σημείωσε ότι η επιβίωση από τον καρκίνο αυξάνεται τις τελευταίες 2,5 δεκαετίες. Ωστόσο, έχει οδηγήσει σε νέες προκλήσεις, όπως αντιμετώπιση κατοπινών νόσων και παρενεργειών, σε έκταση που δεν έχει παρατηρηθεί προηγουμένως.

Ενώ η έρευνα ανακάλυψε ότι επιζώντες από τον καρκίνο είχαν υψηλότερα ποσοστά εμφράγματος δεν ήταν όλα μοιραία. Αυτοί οι ασθενείς δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω του εμφράγματος. Ωστόσο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από νόσους που δεν σχετίζονταν με την καρδιά.

Μετά το έμφραγμα, ασθενείς με ιστορικό καρκίνου ήταν πιο πιθανό να φτάσουν στο νοσοκομείο με καρδιογενές  σοκ.

Αυτοί οι ασθενείς ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία με ενδο-αορτική αντλία μπαλονιού.

Επιζώντες από τον καρκίνο ήταν επίσης πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακή ανεπάρκεια. Όσοι έλαβαν την κατάλληλη αγωγή δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια. Αυτοί οι ασθενείς πέθαναν τελικά από τον καρκίνο.

Η έρευνα στηρίζει τη σημασία της συνεργασίας καρδιολόγων ογκολόγων για την περίθαλψη αυτών των ασθενών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings.

 

Πηγές:
Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο