Στους τέσσερις χρυσούς κανόνες για την πρόληψη του κρυολογήματος αναφέρθηκε ο κ. Γιάννης Τούντας, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Δ/ντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα ‘Κρυολόγημα: πρόληψη και αντιμετώπιση’, που συνδιοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά για τα μέλη τους, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο κ. Τούντας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση σχέση της ποιότητας ζωής με τη δημόσια υγεία, επισήμανε το γεγονός ότι ‘σήμερα δεν ασκούμαστε, καπνίζουμε πολύ, δεν τρώμε υγιεινά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας υπαγορεύει να ζούμε μέσα στο άγχος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο’.

Ακόμη, ο κ. Τούντας μιλώντας για το κρυολόγημα επισήμανε πως η αποφυγή επαφής με πάσχοντες, η ατομική υγιεινή, ο συχνός καθαρισμός της μύτης και ο αερισμός των χώρων όπου κινούμαστε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, που υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στους ενήλικες 2-4 φορές τον χρόνο, ενώ στα παιδιά 6-8 φορές.

Σημείο στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Καθηγητής ήταν η διάκριση του κρυολογήματος από τη γρίπη. Επισήμανε ότι και τα δύο προέρχονται από ιούς, αλλά στην περίπτωση του κρυολογήματος μιλάμε για τους ρινοϊούς, που ξεπερνούν τους 200, ενώ στη γρίπη μιλάμε για τον ιό της γρίπης.

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο βαριά και συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, ενώ το κοινό κρυολόγημα χαρακτηρίζεται από συμφόρηση και ρινική καταρροή.

Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση αντιβιοτικών στην περίπτωση του κρυολογήματος ή και της γρίπης ακόμη, γιατί τα αντιβιοτικά ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση μικροβιολογικών λοιμώξεων και όχι λοιμώξεων που οφείλονται σε ιούς.

’Ενημερωνόμαστε για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε’, τόνισε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, και συμπλήρωσε ότι η συμβολή των φαρμακοποιών είναι καθοριστική στον τομέα της πρόληψης και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας