Οι ερευνητές εντόπισαν πού ‘’ζει’’ το άγχος στον εγκέφαλο ποντικών και πώς να το ελέγχουν, ώστε να μειώσουν την επίπτωσή του σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Οι ερευνητές ελπίζουν η έρευνα να αναπαραχθεί στους ανθρώπους και μελλοντικά να αντιμετωπίσει ορισμένες καταστάσεις που εντείνουν το άγχος.

Σύμφωνα με την έρευνα σε ποντικούς, που δημοσιεύεται στο Neuron, το άγχος φαίνεται να ξεκινά από τον ιππόκαμπο.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν πολύ μικρά μικροσκόπια στον εγκέφαλο των ποντικών και κατέγραψαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, καθώς οι ποντικοί κινούνταν ελεύθερα.

Στη συνέχεια, οι ποντικοί βρέθηκαν σε στρεσογόνα περιβάλλοντα. Σε αυτή την περίπτωση το στρεσογόνο περιβάλλον αποτελείτο από λαβύρινθους στους οποίους ορισμένες οδοί οδηγούσαν σε ανοιχτές περιοχές.

Οι ποντικοί νιώθουν νευρικότητα σε ανοιχτά μέρη. Καθώς εξερευνούσαν το περιβάλλον, τα μικροσκόπια στον εγκέφαλό τους άρχισαν να εντοπίζουν την αυξημένη νευρική δραστηριότητα σε περιοχή του ιππόκαμπου.

Όταν οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τα κύτταρα που ενεργοποιήθηκαν όταν οι ποντικοί αγχώθηκαν, προσπάθησαν να απενεργοποιήσουν τα κύτταρα με χρήση φωτός.

Η διαδικασία είναι συνδυασμός γενετικής και οπτικής.

Οι ερευνητές συγκριμένα εισάγουν κύτταρα που ανταποκρίνονται στο φως σε περιοχές του εγκεφάλου, για τις οποίες θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Κάνοντας αυτό, μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν φως για να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα και να τα απενεργοποιήσουν, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα πώς δρα ο εγκέφαλος με και χωρίς αυτά.

Στη νέα έρευνα, στην οποία συμμετείχε η Jessica Jimenez, του Columbia University οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν φως για να ενεργοποιήσουν τα κύτταρα άγχους.

Ως αποτέλεσμα, υπήρχε λιγότερη δραστηριότητα στα κύτταρα άγχους σε ποντικούς που εκτέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον. Επιπλέον οι ερευνητές ενεργοποίησαν αυτά τα κύτταρα όταν οι ποντικοί βρέθηκαν σε ασφαλή περιβάλλοντα

Παρατήρησαν ότι αυτό οδήγησε σε αγχώδη συμπεριφορά, όπως το να έχουν μικρότερη τάση εξερεύνησης του περιβάλλοντας ακόμα και αν αυτό δεν περιείχε κινδύνους.

Αν και η έρευνα έγινε σε ποντικούς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κύτταρα άγχους του ανθρώπου πιθανόν υπάρχουν στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου.

Πηγές:
Neuron.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;