Η χημειοθεραπεία και άλλες αγωγές κατά του καρκίνου μπορούν να οδηγήσουν σε αίσθημα κούρασης και εξάντλησης τους ασθενείς, σωματικά και ψυχικά. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτών των συμπτωμάτων.

Σε εξέταση 28 ερευνών ασθενών που ένιωθαν κούραση, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η απλή άσκηση μπορεί πιθανόν να ‘πολεμήσει’ πιο αποτελεσματικά την κούραση σε σχέση με τη συνήθη φροντίδα στην οποία περιλαμβάνονται η φαρμακευτική αγωγή και η ανάπαυση.

Οι ασθενείς περιγράφουν την κούραση ως αίσθημα κατάπτωσης και συνεχούς έλλειψης ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά και την οικογενειακή ζωή.

Εξετάστηκαν διαφόρων ειδών ασκήσεις, εντάσεις και διάρκεια, και δεν καθορίστηκε κάποια ιδανική συνταγή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα για τους ασθενείς με καρκίνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Fiona Cramp, του Πανεπιστημίου West England στο Μπρίστολ.

Η ερευνήτρια στον τομέα της άσκησης, Karen Mustian εκτιμά ότι προς το παρόν είναι ασφαλές να πούμε ότι το είδος των γενικών οδηγιών που προτείνουν περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα γενικά βοηθά τους ασθενείς.

Θεωρεί πως δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η καλύτερη ποσότητα άσκησης με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Η φαρμακευτική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ
Εντοπίστηκε νέος βιοδείκτης για τη νόσο Alzheimer σε ασυμπτωματικά στάδια της νόσου [μελέτη]
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Χρήσιμες, καθημερινές συμβουλές