Η σχέση μεταξύ των 2 συζητείται εδώ και χρόνια αλλά ποτέ δεν είχε αποδειχτεί αιτιατή σχέση.

Για πρώτη φορά, έρευνα του University of Pennsylvania με βάση πειραματικά στοιχεία συνδέει τη χρήση  Facebook, Snapchat, και Instagram με μειωμένη ευεξία.

Η ψυχολόγος Melissa G. Hunt δημοσίευσε τα ευρήματα στο Journal of Social and Clinical Psychology. (τεύχος Δεκεμβρίου).

Οι ερευνητές σχεδίασαν το πείραμά τους έτσι ώστε να περιλαμβάνει τις 3 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες σε ομάδα φοιτητών και στη συνέχεια συνέλλεξαν στοιχεία για τη χρήση. Καθένας από 143 συμμετέχοντες συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο  για να διαπιστωθεί η διάθεση και ευεξία στην έναρξη της έρευνας και έδωσε στοιχεία από το κινητό του σχετικά με τη χρήση που έκανε.

Με στοιχεία χρήσης 3 εβδομάδων η ερευνήτρια εστίασε σε 7 μετρήσεις όσον αφορά τα αποτελέσματα, όπως άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά.

Η λιγότερη χρήση social media από ό,τι φυσιολογικά θα έκανε κάποιος οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα τονισμένες σε ανθρώπους που ήταν πιο θλιμμένοι στην έναρξη της έρευνας.

Η Hunt τονίζει ότι τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι άνθρωποι ηλικίας 18-  22 ετών θα πρέπει να σταματήσουν τη χρήση τους εντελώς, καθώς θα ήταν μη ρεαλιστικός στόχος. Η έρευνα δείχνει προς την ιδέα ότι ο περιορισμός της χρήσης της οθόνης σε αυτές τις εφαρμογές δεν θα ήταν κακή ιδέα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι φαίνεται λίγο ειρωνικό ότι η μείωση της χρήσης των social media, στην πραγματικότητα κάνει κάποιον να αισθάνεται λιγότερη μοναξιά.

Ωστόσο, με βαθύτερη ματιά, τα ευρήματα φαίνονται λογικά. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι υπάρχουσες έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα κοινωνικής σύγκρισης.

Όταν κάποιος κοιτά τη ζωή άλλων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να καταλήξει ότι η ζωή οποιοδήποτε άλλου είναι πιο ενδιαφέρουσα από τη δική του.

Επειδή η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε μόνο στο Facebook, στο Instagram, και στο Snapchat, δεν είναι σαφές αν εφαρμόζει ευρέως σε άλλες πλατφόρμες.

Αν και η έρευνα δεν καθόρισε το βέλτιστο χρόνο χρήσης, η ερευνήτρια δήλωσε ότι από την έρευνα προκύπτουν δυο συμπεράσματα:

Μειώνονται οι ευκαιρίες κοινωνικής σύγκρισης. Όταν κάποιος δεν είναι απορροφημένος από τα κοινωνικά δίκτυα, περνά περισσότερο χρόνο σε πράγματα που είναι πιο πιθανό να τον κάνουν να αισθάνεται καλύτερα με τη ζωή του.

Επίσης, επειδή αυτά τα εργαλεία ήρθαν για να μείνουν, πρέπει η κοινωνία να βρει πώς θα τα χρησιμοποιεί για να περιοριστεί η βλαβερή επίδραση, δήλωσε η ερευνήτρια, η οποία προτείνει να βάλουμε στην άκρη το τηλέφωνο και να είμαστε μαζί με τους ανθρώπους της ζωής μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη