Άνθρωποι που κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι περισσότερο ενεργητικοί έχουν μεγαλύτερη ενέργεια και πιο θετική διάθεση σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή, αναφέρει έρευνα του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health στη Βαλτιμόρη.

Η ώθηση στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας είναι ακόμα πιο έντονη σε ανθρώπους με διπολική διαταραχή, δήλωσαν ερευνητές.

Η νέα έρευνα έγινε σε 242 ανθρώπους (150 γυναίκες και 92 άντρες) μεταξύ 15 και 84 ετών, περιλαμβανομένων 54 που διαγνώστηκαν με διπολική διαταραχή.

Για 2 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες φόρεσαν μόνιτορ δραστηριότητας και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά ημερολόγια που αξιολογούσαν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας 4 φορές την ημέρα.

Αξιολόγησαν επίσης τη διάθεσή τους σε κλίμακα από ‘’πολύ ευτυχισμένος ‘’σε ‘’πολύ λυπημένος’’ και την ενέργεια από ‘’πολύ ενεργητικός’’ σε ‘’πολύ κουρασμένος’’.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας και ενέργειας συνδέονταν με καλύτερη διάθεση και υψηλότερη ενέργεια αργότερα μέσα στην ημέρα.

Επίσης, συμμετέχοντες που ήταν πιο ενεργητικοί την ημέρα κοιμόνταν λιγότερο τη νύχτα και όσοι κοιμόνταν περισσότερο έτειναν να είναι λιγότερο ενεργητικοί την επόμενη ημέρα.

Ενώ πολλές παρεμβάσεις για διπολική διαταραχή εστιάζουν σε έναν από αυτούς τους παράγοντες, η έρευνα τονίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας, της διάθεσης, της ενέργειας και του ύπνου στη διατήρηση καλής ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα σε ανθρώπους με διαταραχές διάθεσης.

Πηγές:
JAMA Psychiatry

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια