Ελπιδοφόρα είναι τα νέα από την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Εμβόλιο και εξέταση HPV - DNA διαμορφώνουν νέα δεδομένα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει σχεδόν πλήρης προφύλαξη από τη νόσο.

Με αφορμή το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος, ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός και ο γυναικολόγος του “Έλενα Βενιζέλου” Γιώργος Κολιόπουλος περιγράφουν στο Iatronet την επόμενη μέρα στην πρόληψη.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό (φωτογραφία κάτω), έχουμε σήμερα στα χέρια μας τα όπλα να εξαλείψουμε τον κίνδυνο τραχήλου στη μήτρα όλων των γυναικών:

“Τα όπλα αυτά είναι στη διάθεση όλων και είναι το εμβόλιο κατά του επικίνδυνου ιού (HPV) και το HPV DNA test, με το οποίο μπορούμε να ανιχνεύσουμε την παρουσία του ιού”, αναφέρει ο καθηγητής, για να εξηγήσει:

“Με τη νέα γενιά εμβολίων, οι γυναίκες μπορούν να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%.

Με τον συνδυασμό εμβολίου με το DNA test, μπορούμε να φτάσουμε σε διαδικασία πρόληψης της τάξης περίπου του 100%. Αυτό σημαίνει πως ένα κορίτσι 9 ετών και άνω και οι γυναίκες έως την ηλικία των 45 – 50 ετών, έχουν σημαντικά οφέλη.

Τα κορίτσια έχουν πλήρη προφύλαξη στο σύνολο των τύπων του ιού από τους οποίους προφυλάσσει το εμβόλιο. Οι γυναίκες, που πιθανόν είναι φορείς κάποιων τύπων του ιού, θα προστατευτούν από τους άλλους επικίνδυνους τύπους.

Προφύλαξη παρέχεται στα αγόρια και στους άνδρες, στους οποίους ο ιός προκαλεί αλλοιώσεις. Το πρόγραμμα προφύλαξης από τον ιό πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και ενταχθεί σε εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου”.

Τεστ

Στον τρόπο διενέργειας του HPV DNA test αναφέρεται ο κ. Κολιόπουλος (φωτογραφία κάτω):

“Όλες οι Ελληνίδες γνωρίζουν τι είναι το τεστ Παπανικολάου. Επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους και κάνουν τακτικά έλεγχο, για να προλάβουν την εμφάνιση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Τελευταία, το τεστ Παπ τείνει να αντικατασταθεί από μία άλλη εξέταση: το HPV DNA test”.

Τι θα νιώσει μία γυναίκα που θα κάνει τη συγκεκριμένη εξέταση; Ο κ. Κολιόπουλος εξηγεί:

“Η διαδικασία δεν έχει καμία απολύτως διαφορά σε σχέση με το τεστ Παπ. Είναι η ίδια επίσκεψη και η ίδια διαδικασία. Το μόνο που αλλάζει η επεξεργασία του δείγματος, στο οποίο αναζητείται η παρουσία του ιού μέσα στα κύτταρα του τραχήλου.

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η γυναίκα δεν χρειάζεται να κάνει άλλη εξέταση για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Στην περίπτωση που είναι θετικό, θα πρέπει να γίνεται περαιτέρω διερεύνηση, όπως γίνεται και με το τεστ Παπ”.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!