Τα άτομα με διαβήτη έχουν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν κατάθλιψη, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν κάνουν θεραπεία γι' αυτήν. Μάλιστα το αμερικανικό κέντρο Centers for Disease Control and Prevention υπολογίζει ότι χωρίς αντικαταθλιπτική θεραπεία παραμένει το 50-75% των ατόμων με διαβήτη που εκδηλώνουν κατάθλιψη.

Η νέα έρευνα, που διήρκησε 13 χρόνια, έγινε σε πάνω από 53.000 άτομα από την Ταϊβάν, τα οποία είχαν διαβήτη τύπου 1 ή 2 και είχαν διαγνωστεί και με κατάθλιψη. Η λήψη αντικαταθλιπτικών συσχετίστηκε με μείωση κατά 35% της θνησιμότητας στη διάρκεια της έρευνας, όπως δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr Vincent Chin-Hung Chen, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Chang Gung University, στην Ταϊβάν.

Ο Dr. Chen είπε ότι παρόλο που στη συγκεκριμένη έρευνα δεν αναζητήθηκε η αιτία για το όφελος των αντικαταθλιπτικών, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Επίσης βελτιώνουν την ψυχική διάθεση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη τήρηση της αντιδιαβητικής αγωγής και σε καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Τα αντικαταθλιπτικά έχουν επίσης βιολογικές δράσεις που μπορεί να μειώσουν και τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων, όπως η καρδιοπάθεια, πρόσθεσε ο Dr Chen. Μπορεί, για παράδειγμα, να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα και να ασκήσουν αιμολυτική δράση, με αποτέλεσμα να μειώσουν την πιθανότητα θρόμβωσης στο αίμα.

 

Πηγές:
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο