Επιστήμονες από την Πενσυλβάνια ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 96.000 άτομα, την LDL των οποίων μέτρησαν το 2006, το 2008, το 2010 και το 2012. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 51,3 ετών. Μέχρι το τέλος της μελέτης οι 753 από αυτούς είχαν πάθει αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους των ανθρώπων αυτών, για να εξετάσουν τη συσχέτιση της LDL με το αιμορραγικό εγκεφαλικό, συνυπολογίζοντας την ηλικία, το φύλο, την αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό.

Το συμπέρασμά τους ήταν πως η πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού ήταν η ίδια ανάμεσα σε όσους είχαν LDL 70-99 mg/dl και σε όσους είχαν LDL από 100 και πάνω.  Ωστόσο σε όσους είχαν LDL 50-69 mg/dl, η πιθανότητα εγκεφαλικού ήταν 65% υψηλότερη, συγκριτικά με όσους είχαν LDL 70-99 mg/dl. Και σε όσους είχαν LDL κάτω από 50, η πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού ήταν 169% μεγαλύτερη.


"Αν το εύρημά μας επιβεβαιωθεί από επόμενες, μεγαλύτερες έρευνες, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον καθορισμό των θεραπευτικών στόχων της υπερχοληστερολαιμίας", δήλωσε ο κύριος ερευνητής Xiang Gao, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Η LDL (ή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη) είναι γνωστή ως κακή χοληστερόλη, επειδή συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και τους προκαλεί στένωση. Η στένωση αυτή ανοίγει το δρόμο στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα επίπεδα της LDL θεωρούνται ιδανικά όταν είναι γύρω στα 100 mg/dl. Ωστόσο θεωρούνται οριακά ανεκτά και μέχρι τα 159 mg/dl. Αν, όμως, είναι πάνω από 160 mg/dl θεωρούνται πολύ υψηλά.
Επιπρόσθετα, αν ένας άνθρωπος κινδυνεύει πολύ να εκδηλώσει καρδιοπάθεια, η LDL πρέπει να είναι κάτω από 100 mg/dl, αλλά αν έχει ήδη καρδιοπάθεια, πρέπει να είναι κάτω από 70 mg/dl.

Πηγές:
Περιοδικό Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια