Υψηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης HDL μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν την κούραση σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, αναφέρει νέα έρευνα του University at Buffalo.

Η πιλοτική έρευνα ανακάλυψε ότι η μείωση της ολικής χοληστερόλης επίσης περιόριζε την εξάντληση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE 

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η νέα έρευνα εμπλέκει τα λιπίδια και το μεταβολισμό των λιπών στην κούραση.

Οι ερευνητές εξέτασαν αλλαγές στον ΔΜΣ, θερμίδες, ολική χοληστερόλη,  HDL, τριγλυκερίδια και  LDL, ενώ μετρήθηκε η κούραση με το Fatigue Severity Scale.

Η έρευνα παρακολούθησε 18 ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση για ένα έτος, οι οποίοι ακολούθησαν τη διατροφή Wahls, που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

Η διατροφή ενθάρρυνε την κατανάλωση κρέατος, φυτικών πρωτεϊνών, ιχθυέλαιου και βιταμίνης B. Αποκλείστηκε η γλουτένη, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Οι συμμετέχοντες επίσης ακολούθησαν πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι με στρέτσιγκ και ασκήσεις ενδυνάμωσης, μασάζ, NMES και διαλογισμό.  Ωστόσο, η διατροφή ήταν ο κύριος παράγοντας που συνδέθηκε με μείωση της κούρασης.

Ο Murali Ramanathan, δήλωσε ότι υψηλότερα επίπεδα HDL  είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην κούραση, πιθανόν επειδή η καλή χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στους μυς διεγείροντας την πρόσληψη γλυκόζης και αυξάνοντας την κυτταρική αναπνοή για τη βελτίωση της σωματικής απόδοσης και της μυϊκής ισχύος.

Οι ασθενείς κατανάλωσαν  λιγότερες θερμίδες και είχαν πτώση στον ΔΜΣ, τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα LDL. Ωστόσο αυτοί οι παράγοντες φάνηκαν άσχετοι με αλλαγές στην κούραση.

Πηγές:
PLOS ONE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου