Ομάδα νευρολόγων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ σε συνεργασία με συναδέλφους τους στο Academic College of Tel Aviv-Yafo, απέδειξαν ότι οι ασθενείς με ALS (Πλάγια Αμυοτροφική Σκλήρυνση), υποφέρουν λιγότερο όταν είναι αισιόδοξοι. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι ασθενείς που έχουν καταφέρει να νικήσουν την κατάθλιψη, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, παρά τη σωματική τους αδυναμία. Ο Δρ. Marc Gotkine, επικεφαλής της κλινικής ALS του Hadassah και ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, εξηγεί ότι «οι γιατροί μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία».

Οι περισσότεροι πάσχοντες από την ασθένεια “Lou Gehrig”, ευρύτερα γνωστή ως ALS, ζουν γύρω στα πέντε χρόνια μετά την αρχική διάγνωση. Ωστόσο, ο διάσημος φυσικός Stephen Hawking έζησε με την ασθένεια για περισσότερα από 50 χρόνια. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αυτό μπορεί να οφείλεται στη θετική στάση που είχε απέναντι στη ζωή.

Πολύ συχνά, ακούμε για ανθρώπους που νίκησαν τον καρκίνο επειδή είχαν πεισμώσει και δεν θέλησαν να υποκύψουν στην ασθένεια. Οι Ισραηλινοί γιατροί έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας επιστημονική εξήγηση σε αυτά τα στοιχεία, δημοσιεύοντας έρευνα με σημαντικά ευρήματα. Οι γιατροί ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με ALS που καταφέρνουν να νικήσουν την κατάθλιψη και επιλέγουν μια θετική στάση ζωής, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, παρά τη σωματική τους αδυναμία. Σαράντα-ένας ασθενείς με ALS έλαβαν μέρος στην έρευνα. «Κάποιος θα ανέμενε ότι οι ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες, θα δυσκολεύονταν να έχουν μια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή. Όμως η αισιοδοξία βοηθά ακόμη και τους ασθενείς με ανίατες αρρώστιες να ανταπεξέλθουν».

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Grapevine, ο Δρ. Marc Gotkine, που συμμετείχε στην έρευνα, ανέφερε ότι «η θετική στάση και η αισιοδοξία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, ούτως ώστε οι ασθενείς με ALS να καταφέρουν να έχουν μια καλή ποιότητα ζωής». «Ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώνουμε αυτά τα νέα ως γιατροί, θα καθορίσει επίσης και τον τρόπο που ο ασθενής και η οικογένεια του θα αντιμετωπίσουν ολόκληρη την πορεία της ασθένειας αλλά και πόσο καλά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Άρα, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ανακοινώνουμε αυτά τα νέα με τον ορθό τρόπο».