Η υψηλή σε τρανς λιπαρά διατροφή θα μπορούσε να βάλει κάποιον σε αυξημένο κίνδυνο για άνοια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα περιέλαβε πάνω από 1.600 ανθρώπους στην Ιαπωνία χωρίς άνοια. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 70 έτη και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια. Στο συγκεκριμένο διάστημα, 377 από αυτούς εμφάνισαν άνοια.

Από τους 407 που ξεκίνησαν τη συμμετοχή στην έρευνα με το υψηλότερο επίπεδο τρανς λιπαρών στο αίμα, 104 εμφάνισαν άνοια.

Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές κατέληξαν ότι σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τα χαμηλότερα επίπεδα τρανς λιπαρών, ο κίνδυνος άνοιας ήταν 52% πιο πιθανός μεταξύ όσων είχαν τα υψηλότερα επίπεδα.

Τα αποτελέσματα δίνουν ακόμα περισσότερους λόγους να αποφεύγουμε τα τρανς λιπαρά, δήλωσε ο ερευνητής Toshiharu Ninomiya, καθηγητής στο  Kyushu University της Ιαπωνίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο