Νέα κινεζική έρευνα ανακάλυψε ότι η λήψη αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη, οι στατίνες και τα αντιβιοτικά, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων μείζονος κατάθλιψης.

Ερευνητές του Huazhong University of Science and Technology, ανέλυσαν 30 έρευνες που περιέλαβαν 1.610 ανθρώπους, ώστε να ερευνήσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια λήψης αντιφλεγμονωδών ως αγωγή για μείζονα κατάθλιψη- είτε μόνα είτε σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά σε σύγκριση με λήψη placebo. 

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, έδειξαν ότι αντιφλεγμονώδη ασφαλώς και αποτελεσματικά μείωσαν τα συμπτώματα της μείζονος κατάθλιψης και ήταν κατά 52% πιο αποτελεσματικά στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και κατά 79% πιο αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των συμπτωμάτων σε σχέση με ένα placebo.

Η επίδραση ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν προστίθεντο στη συνήθη αγωγή κατά της κατάθλιψης.

Ωστόσο, η λήψη τους δεν φάνηκε να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες, αν και όσοι λάμβαναν στατίνες και NAC είχαν ορισμένα πεπτικά προβλήματα.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα αποτελέσματα της επισκόπησης υποδεικνύουν ότι αντιφλεγμονώδη φάρμακα παίζουν αντικαταθλιπτικό ρόλο σε ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη και είναι λογικά ασφαλή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα