Νέες ενδείξεις ενισχύουν την πεποίθηση ότι η yoga μπορεί να ανακουφίσει ανθρώπους με κατάθλιψη.

Η Dr. Chris Streeter, του Boston University δήλωσε ότι η νέα έρευνα προστίθεται σε παλαιότερες, που δείχνουν σχέση μεταξύ της yoga και επιπέδων της GABA (χημική ουσία στον εγκέφαλο).

Η επίδραση φάνηκε 4 ημέρες μετά την άσκηση με  yoga,αλλά όχι 8 ημέρες αργότερα, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει κάποιος να κάνει τακτικά  yoga για να αντισταθεί στην κατάθλιψη.

Η έρευνα εστίασε στην Iyengar yoga. Διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε 30 ενήλικες με κατάθλιψη. Εκτός από 2, οι συμμετέχοντες δεν λάμβαναν αντικαταθλιπτικά καιχωρίστηκαν σε 2 ομάδες.

Η μια έκανε 3 μαθήματα yoga 90 λεπτών και 4 στο σπίτι για μισή ώρα την εβδομάδα (ομάδα υψηλής δόσης. Η δεύτερη ομάδα έκανε 2 μαθήματα των 90 λεπτών και 3 μισάωρα στο σπίτι την εβδομάδα (χαμηλή δόση).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα υψηλής δόσης ξόδεψε 123 ώρες σε μαθήματα, ενώ η ομάδα χαμηλής δόσης ξόδεψε 87 ώρες.

Δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου, επειδή οι ερευνητές προσπαθούσαν να καθορίσουν επίπεδα δόσεων και δεν χρειάζονταν ομάδα χωρίς δόση

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι και οι 2 ομάδες είδαν βελτιώσεις στα συμπτώματα, περιλαμβανομένων περισσότερων συναισθημάτων θετικότητας και ηρεμίας και λιγότερης σωματικής εξάντλησης, κατάθλιψης και άγχους.

Η ποσότητα βελτίωσης συνδεόταν με το χρόνο που περνούσαν με yoga και ασκήσεις αναπνοής, αλλά οι διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων δεν ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να θεωρούνται σημαντικές.

Αυτό μπορεί ενδεχόμενος να οφείλεται στο μικρό αριθμό των συμμετεχόντων και μεγαλύτερες έρευνες χρειάζονται για να επιβεβαιωθεί το εύρημα.

Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με κατάθλιψη, αλλά η Streeter δήλωσε ότι η yoga μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο βοηθητική με την κατάθλιψη σε σχέση με άλλα συνήθη είδη άσκησης.

Πρόσθεσε ότι η άσκηση είναι καλή για τους ανθρώπους και πιστεύει ότι η yoga έχει διαφορετική ποιότητα. Δήλωσε επίσης ότι η yoga μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει ανθρώπους που ήδη λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Δυο από τους συμμετέχοντες λάμβαναν φάρμακα και τα συμπτώματα βελτιώθηκαν με τη yoga,

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Practice.

 

Πηγές:
Journal of Psychiatric Practice.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης