Η σωματική δραστηριότητα σύμφωνα με τις συστάσεις, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, έδειξε νέα έρευνα.

Η απόφαση-με το Νέο έτος –να αρχίσει να ασκείται κάποιος και να συνεχίσει-μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει για εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Clinical Oncology, ερευνητές του National Cancer Institute, της American Cancer Society, και του Harvard T.H. Chan School of Public Health, αναφέρουν ότι άνθρωποι που ασκούνταν σύμφωνα με τις συστάσεις του National Institutes of Health μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για 7 είδη καρκίνου μέχρι 25%.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν κοινά είδη, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού, του ενδομητρίου, των νεφρών, του ήπατος, μυέλωμα και μη Hodgkin λέμφωμα.

Η Alpa Patel, δήλωσε ότι οδηγίες για τη σωματική άσκηση έχουν βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση που έχουν στις χρόνιες νόσους, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο διαβήτης.

Αυτά τα στοιχεία δίνουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτά τα συνιστώμενα επίπεδα είναι σημαντικά και για την πρόληψη του καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 9 έρευνες σε 750.000 ενηλίκους συμμετέχοντες και εξέτασαν τη σχέση άσκησης και εμφάνισης 15 ειδών καρκίνου.

Ανακάλυψαν ότι η άσκηση σύμφωνα με τις συστάσεις του NIH- 7,5 έως 15 MET (Metabolic Equivalent Units)  ώρες την εβδομάδα συνδεόταν με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για 7 από τα 15 είδη καρκίνου που μελετήθηκαν-με τη μείωση να αυξάνει σε συνάρτηση με περισσότερες MET ώρες.

Για παράδειγμα, η άσκηση συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο παχύ έντερο στους άντρες- 8% για 7,5 MET ώρες/εβδομάδα και 14% για  15 MET ώρες/εβδομάδα—και στον καρκίνο μαστού στις γυναίκες -- 6 % για 7,5 MET ώρες/εβδομάδα και 10% για 15 MET ώρες/εβδομάδα. Ο ατομικός κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου μειώθηκε κατά 10% έως 18% ενώ για τους νεφρούς, κατά 11 έως 17%.

Ο κίνδυνος για μυέλωμα ήταν μειωμένος κατά 14% έως 19 %, ενώ για το λέμφωμα μη -Hodgkin στις γυναίκες ήταν μειωμένος κατά 11% έως 18%. Η άσκηση είχε την πιο βαθιά επίδραση στον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος μειώνοντάς τον κατά  18% έως 27 %.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα