Έκρηξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.

Μία στις τέσσερις επισκέψεις σε παιδιατρικά νοσοκομεία αφορούν "γριπώδη συνδρομή", ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι εκτιμούν πως συμπτώματα ίωσης έχει το 60% των παιδιών!

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πάνω από το 25% των επισκέψεων σε παιδιάτρους αφορά παιδιά με βήχα – συνάχι – πυρετό (γράφημα κάτω).

Το στοιχείο προέρχεται από δίκτυο γιατρών που διατηρούν ιατρείο ή εργάζονται σε Κέντρα Υγείας. Στα συμπτώματα που αξιολογούνται περιλαμβάνονται κλινικές εκδηλώσεις που είναι συμβατές με γρίπη (γριπώδης συνδρομή).

"Το 60% των παιδιών έχουν συμπτώματα ίωσης ή γρίπης, δηλαδή βήχα, συνάχι και πυρετό έως 38 βαθμούς Κελσίου", σχολιάζει στο Iatronet ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

Προσοχή

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, οι γονείς πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή στα συμπτώματα. Να επικοινωνούν με τον γιατρό τους όταν ο βήχας ή ο πυρετός επιμένουν.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιδιά με χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως το άσθμα και να ζητείται συμβουλή παιδιάτρου όταν υπάρχουν συμπτώματα ίωσης ή γρίπης.

Για τα παιδιά 2 ετών και κάτω, απαιτείται άμεση επίσκεψη στον γιατρό, όταν εκδηλώνονται συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή βήχας, συνάχι, πυρετός.

"Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ παρατηρητικοί με τα συμπτώματα των παιδιών", αναφέρει ο κ. Νταλούκας, για να εξηγήσει:

"Όταν το παιδί πάρει αντιπυρετικό και υποχωρήσει ο πυρετός, αλλά εξακολουθεί να μην έχει διάθεση, υπάρχει πιθανότητα να κρύβεται μηνιγγίτιδα".

Αντιβιοτικά

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν σε περιπτώσεις ιώσεων ή γρίπης, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ιούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι περισσότερες από τις λοιµώξεις που µας συµβαίνουν (οξείες διάρροιες, ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ιγµορίτιδες) καθώς και ιώσεις (συµπτώµατα όπως συνάχι, πονόλαιµος, πόνος στους µυς και στα κόκκαλα, πυρετός) θεραπεύονται από µόνες τους µέσα σε σύντοµο διάστηµα (περίπου 3 ηµέρες).

Αν, λοιπόν, κάποιος έχει πάρει αντιβιοτικά το διάστηµα αυτό µπορεί να αποδώσει σε αυτά την θεραπεία του, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει: θα γινόταν καλά ανεξάρτητα από αυτά.

Η άµυνά µας είναι επαρκής για την ίαση της πλειοψηφίας των απλών λοιµώξεων που συχνά µας ταλαιπωρούν. Για παράδειγµα, ένα αντιβιοτικό δεν "ρίχνει" τον πυρετό πιο γρήγορα.

Αρμόδιος να αποφασίσει για τη χορήγηση αντιβιοτικού είναι μόνον ο γιατρός, ο οποίος θα καθορίσει το είδος, τη δοσολογία, τον τρόπο λήψης και την διάρκεια λήψης του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας