Ο επίμονος κνησμός θα μπορούσε να φέρει μεγάλο εκνευρισμό σε κάποιον αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, το σύμπτωμα που ενδεχομένως μοιάζει μικρή ενόχληση μπορεί να βλάψει σημαντικά την ψυχική υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology, και ανακάλυψε ότι δερματολογικοί ασθενείς με κνησμό ως ένα από τα συμπτώματά τους είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν και κλινική κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και χρόνιο στρες.

Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 3.530 ανθρώπων με δερματικές νόσους, όπως ψωρίαση και έκζεμα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, και συνέκρινε τα αποτελέσματα με αυτά περισσότερων των 1.000 συμμετεχόντων.

Η Florence J. Dalgard, του Lund University της Σουηδίας, ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη έρευνες που δίνουν ενδείξεις για σχέση μεταξύ κνησμού και προβλημάτων ψυχικής υγείας γενικά και σε συγκεκριμένες δερματικές διαταραχές, αλλά υπάρχει έλλειψη διατομεακής έρευνας για τις χρόνιες δερματικές νόσους.

Ο κνησμός μπορεί να συνοδεύει τις ακόλουθες δερματικές παθήσεις μεταξύ άλλων

  • Ψωρίαση (70% εμφάνιση κνησμού ανα έρευνα)
  • Έκζεμα  (78% γενικά στο έκζεμα και 82% στο έκζεμα που εντοπίζεται στα χέρια
  • Κνήφη (90%)
  • Ατοπική δερματίτιδα  (86%)
  • Κνίδωση  (76%)

Σε σύγκριση με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας σε όσους είχαν κνησμό έναντι όσων δεν είχαν, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 14% των ασθενών με κνησμό είχε κατάθλιψη έναντι 3% των υγιών της ομάδας ελέγχου. Το 15,7% των ασθενών με κνησμό είχε αυτοκτονικές σκέψεις έναντι 8,6% των ασθενών χωρίς κνησμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι γενικά συμμετέχοντες με κνησμό ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν στρεσογόνα γεγονότα σε σχέση με όσους δεν είχαν κνησμό, ενώ ο κνησμός συνδεόταν επίσης με οικονομικά προβλήματα.

Η Dr. Dalgard δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι ο κνησμός έχει μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής. Η έρευνα δείχνει το φορτίο του συμπτώματος στον ασθενή. Ο έλεγχος τέτοιων ασθενών θα πρέπει να αφορά την πρόσβαση σε πολλές ειδικότητες όπου είναι αναγκαίο.

Πηγές:
Journal of Investigative Dermatology,