Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από την Eurostat, η CGTN Europe έχει συγκρίνει τις διάφορες αιτίες θανάτων για να προσδιορίσει το πόσο τελικά θανατηφόρα είναι η πανδημία του κορωνοϊού.

Επειδή δεν υπάρχει ακόμη ένα πλήρες έτος COVID-19, η CGTN Europe έχει υπολογίσει τα ημερήσια ποσοστά διαφόρων αιτιών θανάτου και τα συγκρίνει με τα καθημερινά ποσοστά θνησιμότητας από κορωνοϊό σε κάθε χώρα. Έχει επίσης αυξήσει τον αριθμό των θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού και πέρα από την ΕΕ των 28 (τα 27 μέλη της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο) συμπεριλαμβάνοντας τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, καθώς και Σερβία και Τουρκία .  

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι από όλες τις αιτίες, κάθε μέρα στην ΕΕ28 υπάρχουν 27,27 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού (αν και τα ποσοστά κυμαίνονται από 22,2 θάνατοι της Ελβετίας έως 43,77 στη Βουλγαρία). Υπό κανονικές συνθήκες, ο μεγαλύτερος "δολοφόνος" είναι ο καρκίνος, με 7,08 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην ΕΕ28 (τα δύο άκρα είναι από 5,29 θάνατοι στην Κύπρο έως 9,44 στην Ουγγαρία).Με βάση πάλι τα στοιχεία των 28, ο καρκίνος (7,08 ημερήσιοι θάνατοι), η ισχαιμική καρδιακή νόσο ( 2,07 ημερήσιοι θάνατοι ανά εκατομμύριο), η ασθένεια του νευρικού συστήματος ( 1,16 ) και τα ατυχήματα ( 0,87 ) βρίσκονται πάνω από το ημερήσιο ποσοστό θανάτων από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, η πανδημία εξακολουθεί να σκοτώνει περισσότερους Ευρωπαίους από την πνευμονία ( 0,7 ) και τον διαβήτη ( 0,61 ), περίπου διπλάσια από την ηπατική νόσο ( 0,39 ), περίπου τρεις φορές περισσότερο από αυτοκτονίες ( 0,28 ) και πέντε φορές περισσότερο από τα ατυχήματα κατά τη μεταφορά ( 0.15 ).Σε ολόκληρη την ΕΕ28, 0,025 άτομα την ημέρα πεθαίνουν από γρίπη -αφορά και την γρίπη των χοίρων- σε σύγκριση με  0,75 άτομα την ημέρα με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία  για την COVID-19. Αυτό κάνει την πανδημία περίπου 30 φορές πιο θανατηφόρα από τη γρίπη. Στην κορύφωσή του, η COVID-19 σκότωσε περισσότερους από 515 ανθρώπους την ημέρα από τη γρίπη.  

Η Ευρώπη μπορεί στην παρούσα φάση να μην υποφέρει τόσο όσο στην έναρξη της πανδημίας. Όμως οι αριθμοί αυξάνονται σταθερά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ισπανία με τους 2,74 θανάτους σε ημερήσια βάση από τον κορωνοϊό, η νόσος έρχεται στη δεύτερη θέση ως η  βασικότερη αιτία θανάτου πίσω από τον καρκίνο.  Καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα, δεν θα πρέπει να έχουμε την λανθασμένη αίσθηση για το πόσο θανατηφόρος μπορεί να είναι αυτός ο ιός.  

Πηγές:
https://newseu.cgtn.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ενεργή σεξουαλική ζωή στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια απομακρύνει τη συναισθηματική αποξένωση
Στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ 9χρονη με μηνιγγίτιδα
25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς