Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει σε συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση με θέμα την τροφοδοσία της Ευρώπης σε εμβόλια κατά της Covid-19 και δηλώνει ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα αργότερα σήμερα.

"Θα συναντηθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αργότερα σήμερα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσχόμπερ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η εταιρεία ανέβαλε μέχρι την Πέμπτη τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση της τροφοδοσίας της Ευρώπης σε εμβόλια.

Η δήλωση ακολούθησε φήμες πως η εταιρεία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ η AstraZeneca, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα, εν μέσω διαμάχης μεταξύ της εταιρείας και του μπλοκ, για τις ελλείψεις παραγωγής.

Η ακύρωση έρχεται μετά από μία εκρηκτική συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της AstraZeneca, Pascal Soriot, την Τρίτη, στην οποία επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε συμβατική υποχρέωση όσον αφορά την παράδοση των εμβολίων της στην ΕΕ, αλλά επρόκειτο περισσότερο για «best effort» (συμφωνία βέλτιστης προσπάθειας). Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ είχε παραγγείλει 3 μήνες αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως μεταδίδει το Politico, αντί της συνάντησης, η εταιρεία θα απαντήσει γραπτώς στο αίτημα της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδη για περισσότερες πληροφορίες, ανέφερε αξιωματούχος της Επιτροπής. Η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε ωστόσο αυτό το σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προβλεπόμενη μείωση κατά 60% των παραδόσεων της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αξιωματούχος της Επιτροπής είπε ότι η εταιρεία είχε πράγματι συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» σχετικά με τις παραδόσεις, αλλά υπέγραψε εκ των προτέρων συμφωνία προαγοράς, που περιελάμβανε την υποχρέωση ότι η εταιρεία έχει την κατασκευαστική ικανότητα να παραδίδει τις δόσεις.

Εν μέσω έντονης διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών -με τον Soriot να κατηγορεί την ΕΕ ότι είναι «συναισθηματική»-, ο πρόεδρος της εμπορικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Bernd Lange ζήτησε τη δημοσίευση της σύμβασης.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου