Την εκτίμηση πως το τρίτο κύμα της επιδημίας έχει ξεκινήσει από την αρχή του μήνα, εκφράζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο iatronet, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είναι επιφυλακτικός για την απόδοση των πρόσφατων μέτρων.

Καλεί την κουρασμένη ελληνική κοινωνία να είναι έτοιμη για διαρκή αναθεώρησή των περιορισμών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάδοση του ιού, περιγράφοντας την εμπειρία της δικής του μόλυνσης. Αφήνει, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να "γίνουμε Πορτογαλία", εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, ως λαός και ως Πολιτεία.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει, με αιχμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού:

"Βρισκόμαστε στην αρχή τοu τρίτου κύματος, αλλά δεν έχουμε πολύ μεγάλες εκθετικές μεταδόσεις. Ελπίζω τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να είναι επαρκή, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν αυστηρότερα ή να διαρκέσουν περισσότερο", σημειώνει, για να εξηγήσει:

"Μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, είχαμε αποκλιμάκωση του δεύτερου κύματος και αργή, αλλά πτωτική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων σε απλές κλινικές CoViD-19 και ΜΕΘ.

Από τις 25 Ιανουαρίου, παρατηρούμε διαρκή αύξηση στους θετικούς και από την 1η Φεβρουαρίου στατιστικά σημαντική αύξηση στους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες προσώρας, που αναμένεται να αποτυπωθούν και σε νοσηλείες σε ΜΕΘ. Είναι σαφές ότι μπαίνουμε στο τρίτο κύμα, εκεί όπου βρίσκονται οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ελπίζουμε με όσο το δυνατό μικρότερη ένταση".

Στο ερώτημα για το πόσο θα διαρκέσει το τρίτο κύμα, επισημαίνει πως αυτό θα εξαρτηθεί και από τον παράγοντα του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους του ιού, το οποίο μεταδίδεται πολύ ταχύτερα από το προηγούμενο στέλεχος:

"Ενώ ο ιός της γρίπης έχει δείκτη μετάδοσης 1 προς 1,1 ή προς 1,2, ο κορωνοϊός μεταδίδεται με σχέση 1 προς 3,5 ή και 1 προς 4. Το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μεταδίδεται με 1 προς 6. Αυτό σημαίνει πως πολλοί περισσότεροι θα εκτεθούν στον ιό, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ανάγκες σε νοσηλείες και σε απώλειες ζωών".

Μέτρα

Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΠΙΣ εκτιμά πως η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί κατά την εφαρμογή τους:

"Τα μέτρα παρακολουθούνται καθημερινά και αναπροσαρμόζονται. Είναι αναγκαίο να είμαστε ταχύτεροι στις αποφάσεις μας. Η κοινωνία είναι κουρασμένη, αλλά καλό είναι να αντιληφθεί πως θα πρέπει να προσαρμόζεται σε μέτρα που είναι αφύσικα, ενάντια στη φυσιολογική κοινωνικότητα. Θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι.

Τα μέτρα θα αναθεωρούνται προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε διασπορά και όχι περιορισμό".

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τα εμβόλια αποτελούν τη θετική προοπτική, αρκεί να αυξηθεί η διαθεσιμότητά τους:

"Ελπίζουμε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία σε μεγάλους αριθμούς, διότι η ελπίδα αναστροφής της σημερινής εικόνας είναι ο εμβολιασμός. Είναι ευτύχημα πως - 11 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας - υπάρχουν εμβόλια κατά της CoViD-19, αρκεί να διατίθενται σε επαρκείς ποσότητες".

Εμπειρία

Για τη δική του εμπειρία νόσησης από τον κορωνοϊό, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τονίζει πως αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να αρρωστήσει σοβαρά ή να μεταδώσει τον ιό εν αγνοία του:

"Το Σάββατο (σ.σ. 23 Ιανουαρίου), είχα πυρετό 37,5 και ένα ρίγος. Την Κυριακή, ο πυρετός υποχώρησε σε 36,9. Είναι πολύ πιθανό, πολλοί στη θέση μου να μην έκαναν τίποτε. Το ότι έκανα το τεστ και βγήκε θετικό, βοήθησε στο να λάβω αγωγή και η νόσος να εξελιχθεί ήπια. Εάν το άφηνα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πνευμονία, μία εβδομάδα αργότερα.

Τηρώ πολύ σχολαστικά τα μέτρα και δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς κόλλησα τον ιό, καθώς όλοι οι ασθενείς μου έκαναν το τεστ και βγήκε αρνητικό. Το ότι τηρώ τα μέτρα, συνέτεινε, προφανώς, στο να μολυνθώ μεν, αλλά με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, το οποίο οδήγησε σε ήπια νόσηση και περιορισμένη μεταδοτικότητα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα