Βαρύ είναι το φορτίο που προκαλεί στην Οικονομία η εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η επιλογή να περιοριστεί η λειτουργία της λιανικής αγοράς, κοστίζει από 1,6 έως 3 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τα σενάρια κόστους είναι τα εξής:

  • Μηνιαίο κόστος καθολικού lockdown: 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Μηνιαίο κόστος μέτρων, με ανοικτό το λιανεμπόριο: 1,6 δισ. ευρώ.
  • Μηνιαίο κόστος lockdown, με click away στις "κόκκινες" περιοχές και μεταξύ αυτών η Αττική και η Θεσσαλονίκη: 2,2 δισ. ευρώ.
  • Μηνιαίο κόστος με click away: 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το θέμα του κόστους συζητήθηκε με ένταση την Παρασκευή, στην επεισοδιακή συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών. Ομάδα επιστημόνων, έθεσαν υπόψη των συναδέλφων τους πως τα μέτρα πρέπει να επιλεγούν με προσοχή, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, χωρίς να υπάρξουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην Οικονομία.

Υπήρξε διαφωνία για το κατά πόσο τα σχολεία πρέπει να κλείσουν και να παραμείνει ανοικτό το λιανεμπόριο. Οι επιστήμονες που ανέδειξαν αυτή την εκδοχή, υπογράμμισαν πως τα σχολεία προκαλούν πολύ μεγαλύτερη κινητικότητα και ότι η οργανωμένη λειτουργία της λιανικής έχει λιγότερη κινητικότητα και μικρότερο οικονομικό κόστος.

Από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, προκύπτει πως οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων είναι 195.658 και οι μαθητές 1.358.417.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο είναι 45.000 έως 50.000. Υπογράμμισαν, δε, πως η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων παρατηρείται στις ηλικίες 4 έως 17 ετών και 25 έως 44 ετών.

Η εξέλιξη είναι γνωστή: επικράτησε η αντίθετη προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία τα σχολεία μένουν ανοικτά και το λιανεμπόριο στις "κόκκινες" περιοχές λειτουργεί μόνο με click away. 

Αβεβαιότητα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα μέτρα "ακορντεόν" βάζουν τις επιχειρήσεις  σε καθεστώς έντονης αβεβαιότητας, την ώρα που το σενάριο οριστικής εξόδου από υγειονομική κρίση να φαντάζει απόμακρο.

Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι αιφνιδιάστηκαν από τις αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι μία στις δύο επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δεν θα καταφέρει να ξανανοίξει...

Όπως αναφέρεται στην 35η έκθεση του Παρατηρητηρίου CoViD-19 (στοιχεία Google Mobility), το διάστημα του δεύτερου lockdown (7 Νοεμβρίου - 29 Ιανουαρίου), η κινητικότητα του πληθυσμού εμφανίζει μέση μείωση κατά 33,8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τα μέτρα της περιόδου 7 Οκτωβρίου - 6 Νοεμβρίου, στις πέντε δραστηριότητες:

  • Καταστήματα, εστίαση, ψυχαγωγία.
  • Καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων.
  • Πάρκα και υπαίθριοι χώροι.
  • Χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).
  • Εργασιακοί χώροι.

Συγκρίσεις

Συγκρίνοντας την μεταβολή της κινητικότητας  μετά την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου στις 18 Ιανουαρίου, παρατηρείται αύξηση της κινητικότητας σε καταστήματα - χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας κατά 15,8 ποσοστιαίες μονάδες κατά το διάστημα 18 - 29 Ιανουαρίου, σε σύγκριση με το διάστημα 11 - 17 Ιανουαρίου.

Η σύγκριση των δύο αυτών περιόδων εμφανίζει επίσης αύξηση της κινητικότητας στα πάρκα - υπαίθριους χώρους κατά 9,2 ποσοστιαίες μονάδες και στα ΜΜΜ κατά 8,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στην κινητικότητα στα καταστήματα τροφίμων και φαρμάκων (+4,1 μονάδες) και στους χώρους εργασίας (+3,5 μονάδες).

Ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών συνεχίζει να ενισχύεται με διψήφιο ρυθμό για ένατο συνεχόμενο μήνα, που ανήλθε σε +15,4% τις πρώτες 22 ημέρες του Ιανουαρίου, έναντι αύξησης 13,9% τον Δεκέμβριο. Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως τις 22 Ιανουαρίου, ο όγκος ηλεκτρονικών συναλλαγών εμφάνισε αύξηση 21,6%. Αντίθετα, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2,9% τις πρώτες 22 ημέρες του Ιανουαρίου, έναντι αύξησης 7,4% που είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο.

Συνολικά, στο διάστημα από τις αρχές Μαρτίου έως τις 22 Ιανουαρίου, η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών κατέγραψε ρυθμό αύξησης 2,5%.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS