Η καθημερινή άσκηση με  tai chi βοηθά τους ηλικιωμένους με αϋπνία να κοιμούνται καλύτερα, αναφέρει νέα έρευνα στο JAMA Network Open.

Άνθρωποι στα 60 και  70 με αϋπνία, που έκαναν καθημερινά tai chi ξυπνούσαν κατά μέσον όρο 2 λιγότερες φορές τη νύχτα σε σχέση με όσους δεν έκαναν. Όσοι ασκούνταν καθημερινά, ξυπνούσαν κατά μέσον όρο 3 φορές λιγότερο σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η συμβατική άσκηση και το tai chi οδήγησαν σε βελτιώσεις στον ύπνο και τον αριθμό των ξυπνημάτων. Ερευνητές του University of Hong Kong δήλωσαν ότι τα οφέλη στον ύπνο και στις 2 ομάδες παρέμβασης ήταν εμφανή 24 μήνες μετά το πείραμα.

Οι ερευνητές συνέκριναν βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου 320 ενηλίκων 60 ετών και άνω, που είχαν διαγνωστεί με αϋπνία. Ορισμένοι είχαν αϋπνία τουλάχιστον 10 χρόνια. Από τους συμμετέχοντες 105 εγγράφηκαν σε πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων που αποτελείτο από έντονο περπάτημα και ασκήσεις ενδυνάμωσης

Ακόμα 105 συμμετέχοντες έκαναν πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων με Yang-style tai chi.

Και οι δυο παρεμβάσεις γίνονταν 3 φορές την εβδομάδα για μια ώρα,

Οι υπόλοιποι 110 περιλήφθηκαν στην ομάδα ελέγχου και δεν ασκήθηκαν.

Η ποιότητα ύπνου για τους συμμετέχοντες μετρήθηκε με συσκευή βιομετρικής αξιολόγησης που φορέθηκε στον καρπό. Η ομάδα άσκησης είχε 17 λιγότερα λεπτά ξυπνήματος μετά την έναρξη του νυχτερινού ύπνου σε σύγκριση με την αμάδα ελέγχου και η αμάδα του  tai chi είχε 13  λιγότερα λεπτά 

 

Πηγές:
JAMA Network Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο