Με μετατροπές γενικών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σε ΜΕΘ CoViD-19 και μετακινήσεις γιατρών, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να αποσβέσει την ισχυρή πίεση στις δομές Υγείας της Αττικής.

Όπως αναφέρει το προεδρείο της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), οι συγκεκριμένες ενέργειες διαψεύδουν στην πράξη το κυβερνητικό προπαγανδιστικό αφήγημα περί δήθεν "θωράκισης" και περί δήθεν "πραγματοποίησης των αναγκαίων προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού".

Οι γιατροί υπογραμμίζουν πως η κατάσταση είναι ασφυκτική, καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ στο Λεκανοπέδιο κυμαίνεται από 85% έως 90%:

Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως "βεβιασμένα και πρόχειρα, μετατρέπουν κλίνες ΜΕΘ non-Covid σε κλίνες ΜΕΘ Covid". Μόνο στο νοσοκομείο "Αττικόν", και στο "Θριάσιο", έχουν μετατραπεί συνολικά 15 θέσεις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, δίνονται εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού (2 επιμελητών ΜΕΘ από το Κρτικό Νίκαιας και 2 επιμελητών ΜΕΘ από το "Τζάνειο" προς το "Αττικόν" (παρατίθενται πιο κάτω αποσπάσματα του συγκεκριμένου εγγράφου).

Κίνδυνος

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ διευκρινίζει πως με τις διαδικασίες αυτές συμβαίνουν τα εξής:

  • Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid-19, αλλά και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς λοιπής νοσηρότητας.
  • Ανακυκλώνεται πάλι, με αναγκαστικές μετακινήσεις, το ίδιο, ολιγάριθμο, εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό, για να κουκουλωθούν όπως - όπως κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά, διότι απλούστατα οι αναγκαίες προσλήψεις δεν έχουν γίνει.
  • Μετατρέπεται ακόμα περισσότερο η δημόσια περίθαλψη σε μονοθεματικό σύστημα αντιμετώπισης ενός μόνο νοσήματος, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο οι ιδιωτικές κλινικές.

Υπενθυμίζει, δε, την ανοικτή επιστολή που είχαμε απευθύνει προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας από το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου, ζητώντας τηλεδιάσκεψη μαζί τους.

Η επιστολή - αναφέρουν οι γιατροί - δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής καμιάς απολύτως απάντησης από την κυβέρνηση.

Προσλήψεις

Οι γιατροί ζητούν: 

Απαιτούμε:

Να γίνουν επιτέλους όλες οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με το από Μάρτιο 2020 αίτημα της ΟΕΝΓΕ για πρόσληψη όλων των γιατρών που έχουν υποβάλει αίτηση στις διάφορες κατά καιρούς προκηρύξεις.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι όλων των κλάδων.

Να επιταχθούν, άνευ όρων και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τόσο για τη νοσηλεία ασθενών Covid όσο και για τη νοσηλεία ασθενών λοιπής νοσηρότητας.

Υπενθυμίζουν ότι στην Αττική το σύνολο των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων είναι σχεδόν 200.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]