Αυξομειώσεις, ανά περιοχή, αλλά και σταθεροποίηση κρουσμάτων σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι τα χαρακτηριστικά της επιδημίας την τελευταία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν να αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, αλλά με πολύ μικρότερους ρυθμούς και σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησης, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σε φάση μικρής αύξησης και ίσως σταθεροποίησης.

Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν σε ποσοστό περίπου 12%, αρκετά μικρότερο από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έχει σταθεροποιηθεί,  στο επίπεδο των 200 περίπου ανά ημέρα.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε σταθεροποίηση και πιθανώς μείωση των νέων εισαγωγών, που λογικά θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση στις μονάδες ΜΕΘ μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Εντός του επόμενου μήνα αναμένουμε να φανεί σταδιακά και το αποτέλεσμα από την επίδραση του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες.

Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια σταθεροποίησης και πιθανώς μιας μικρής υποχώρησης, που αντανακλά την υποχώρηση της μεταδοτικότητας στην κοινότητα. Αυτό δείχνει ότι τα σχετικά πιο ήπια επιδημιολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την έκταση της επιδημίας.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι τα επιδημιολογικά μέτρα που ελήφθησαν στις 6 Φεβρουαρίου τελικά απέδωσαν, με σαφή μείωση της μεταδοτικότητας. Από τη Δευτέρα, περιμένουμε να δούμε και την επίδραση του lockdown της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, που λογικά θα επιταχύνει τη βελτίωση των δεικτών μεταδοτικότητας που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες 10 ημέρες.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η επιδημία έδειξε σημεία σταθεροποίησης στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, καθώς και των νέων κρουσμάτων, ενώ συγχρόνως δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας. Αυτές είναι οι ενδείξεις ότι τα μέτρα της 6ης Φεβρουαρίου έχουν επιδράσει στον έλεγχο της επιδημίας, χωρίς να χρειαστεί σε αυτή τη φάση λήψη πιο δραστικών μέτρων.

Σχετικά με την ηλιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω, παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, ενώ η χαμηλότερη επίπτωση πέρασε πλέον ξανά στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 18 ετών. Η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 40 - 64 ετών. Τους επόμενους μήνες, ο εμβολιασμός αναμένεται να περιορίσει την επίπτωση στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Συνολικά στην Ελλάδα, η επιδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η όποια κατάσταση σταθεροποίησης είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη. Αυτό το έχουμε δει κατ’ επανάληψη και με το δεύτερο κύμα, αλλά και τοπικά σε διάφορες κοινότητες.

Μεταλλάξεις

Σχετικά με τα ποσοστά επικράτησης των στελεχών, σημείωσε πως είναι προφανές ότι το βρετανικό στέλεχος έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτή τη στιγμή, ενώ το νοτιοαφρικανικό φαίνεται ότι είναι περιχαρακωμένο σε ελάχιστες περιοχές.

Η εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή για το βρετανικό, είναι ότι κυμαίνεται σε κάποιες περιοχές γύρω στο 40%. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

'Εχει μία ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη παθογένεια. Οι μελέτες που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι συγκεχυμένες.

Όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, επειδή έχει μία μετάλλαξη στη θέση 484 έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση και για αυτό το λόγο οι ειδικοί επιχειρούν να την περιχαρακώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι υπάρχει μία ένδειξη ότι μπορεί να κάνει μία αλληλεπίδραση με τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ο εμβολιασμός θα είναι αποτελεσματικός για όλα τα στελέχη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις