Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη

Καταιγιστικές εξελίξεις, που προκαλούν και κλυδωνισμούς στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, πυροδότησε η αποκάλυψη της υπόθεσης των 24 εμβολιασμών εκτός σειράς που έγιναν σε δύο ιδρύματα της πόλης και διερευνούνται ήδη από την δικαιοσύνη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας (φωτογραφία κάτω), ανακοίνωσε πως απάλλαξε των καθηκόντων της την αντιδήμαρχο Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου, ενώ παράλληλα κάλεσε και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δρόσο Τσαβλή, να υποβάλλει την παραίτησή του στο Σώμα.

Τα δύο στελέχη (φωτογραφίες κάτω) φέρεται πως εμπλέκονται στην υπόθεση και ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως λόγοι ηθικής τάξης δεν επιτρέπουν την παραμονή τους στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι εμβολιάστηκαν εκτός σειράς τόσο η ίδια η αντιδήμαρχος, στο ίδρυμα όπου εργάζεται άτομο του στενού συγγενικού της περιβάλλοντος, όσο και συγγενείς του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως προκύπτει από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο αφορά 24 εμβολιασμούς που έγιναν στα ιδρύματα "Άγιος Δημήτριος" και "Άγιος Παντελεήμων", που ανήκουν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Τα συγκεκριμένα άτομα που εμβολιάστηκαν - από 12 στο κάθε ίδρυμα - δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με αυτά. Είχαν όλοι του ηλικίες χαμηλότερες από τους δικαιούχους της σειράς και φέρεται να συνδέονται με συγγενικές ή φιλικές σχέσεις με πρόσωπα που απασχολούνται στα ιδρύματα.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ο τελευταίος παρήγγειλε στον εισαγγελέα δίωξης και εκείνος με τη σειρά του στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν ισχύουν τα καταγγελλόμενα και εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Βίκυ Νάκου, ανέφερε σε δηλώσεις της πως επρόκειτο για εμβόλια, που έμειναν αδιάθετα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στο προσωπικό και στους περιθαλπόμενους και έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να μην αχρηστευτούν. Ο ΕΟΔΥ παρότρυνε τους γιατρούς να βρουν ανθρώπους που θέλουν να εμβολιαστούν. Η ίδια είπε πως δεν γνωρίζει τα ονόματα των ατόμων που εμβολιάστηκαν εκτός λίστας και πως σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται δικά της συγγενικά πρόσωπα.