Η τακτική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα σε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο 'International Journal of Sports Medicine'.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι πάθηση που αφορά πολλούς ανθρώπους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνιο πόνο στην κοιλιά, διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Έρευνες που έγιναν σε υγιείς ενήλικες έδειξαν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας. Επομένως, φαίνεται δελεαστικό να ενθαρρύνουμε όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να ασκούνται τακτικά για να ανακουφιστούν από τέτοια συμπτώμαα, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.

Για να ελέγξουν την υπόθεση, η  Dr. Amanda J. Daley του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και οι συνεργάτες της επέλεξαν 56 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου για μια έρευνα που κράτησε 12 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες, συνήθους φροντίδας ή προγράμματος  άσκησης, που αποτελείτο από 2 συμβουλευτικές συνεδρίες που είχαν σχεδιαστεί για να παράσχουν συμβουλές για ικανότητες άσκησης, γνώση, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση.

Ο στόχος ήταν 30 λεπτά ασκήσεων μέτριας έντασης επί 5 μέρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διάλεξαν αυτό το είδος παρέμβασης, γιατί βρέθηκε ότι δίνει ώθηση στην άσκηση σε ομάδες άλλων ασθενών και γιατί μπορεί πιο εύκολα να ενσωματωθεί στην τρέχουσα πρακτική σε σχέση με προγράμματα που χρειάζονται επίβλεψη.

Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα άσκησης γυμναζόταν περισσότερο από την ομάδα ελέγχου σε εβδομαδιαία βάση και ανέφερε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Το γεγονός ότι η σύντομη και πραγματική παρέμβαση οδήγησε σε σημαντική αύξηση του ποσοστού άσκησης σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ενθαρρυντικό, σημειώνουν η Dr. Daley και η ομάδα της, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να αποφεύγουν τη συμμετοχή στην άσκηση λόγω των κοιλιακών προβλημάτων τους.

Η έρευνα, καταλήγουν, υπογραμμίζει την πιθανότητα η άσκηση να αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο να ελεγχθούν τα συμπτώματα του συνδρόμου, και ειδικά η δυσκοιλιότητα.

Πηγές:
'International Journal of Sports Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Ο γιατρός Αδριανός Γολέμης θα είναι ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης [βίντεο]
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου