Του Δημήτρη Καραγιώργου

Για άλματα στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας και του λεμφώματος, κάνουν λόγο οι αιματολόγοι. Με τις νέες θεραπείες, υπάρχει ίαση των ασθενών σε ποσοστό που φτάνει το 80%, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί κατακόρυφα το προσδόκιμο επιβίωσης.

Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας κ Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων (21 με 28 Ιουνίου).

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, η Ελλάδα διαθέτει Αιματολογικές μονάδες και κέντρα μεταμόσχευσης μυελού των οστών εφάμιλλα του εξωτερικού. Στη χώρα μας, λειτουργούν αιματολογικά εργαστήρια με υψηλή εξειδίκευση στη διάγνωση των αιματολογικών κακοηθειών και οι υπηρεσίες αιμοδοσίας υποστηρίζουν τους αιματολογικούς ασθενείς κατά τον καλύτερο τρόπο.

Υπάρχουν, ωστόσο, χρόνια άλυτα προβλήματα και ορισμένα εξ αυτών οξύνονται δραματικά. Η αντιμετώπιση των λευχαιμιών και των λεμφωμάτων στηρίζεται στο προσωπικό των Τμημάτων και Εργαστηρίων, στις Αιμοδοσίες για την παροχή έγκαιρα ερυθρών, αιμοπεταλίων και άλλων παραγώγων του αίματος, στις Μονάδες Μεταμόσχευσης, στα Κέντρα Εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων και στις Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλοπλακουντιακών Μοσχευμάτων.

Επομένως τα προβλήματα των προαναφερθέντων παραγόντων επηρεάζουν και την αποστολή των αιματολόγων να αντιμετωπίζουν ευχερώς και επιτυχώς τα προβλήματα των ασθενών. Ο χώρος της Κλινικής Αιματολογίας στη χώρα μας ελάχιστα έχει τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια και ελάχιστες θέσεις αιματολόγων έχουν δημιουργηθεί.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι στην Ελλάδα διενεργούνται σήμερα περίπου 250 μεταμοσχεύσεις στελεχιαίων αιμοποιητικών κυττάρων, όλων των ειδών, σε περισσότερες από δέκα μονάδες.

Σε πέντε από αυτές, διενεργούνται αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με συγγενή δότη και σε τρεις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις με εθελοντή μη συγγενή δότη με άδεια από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων Μυελού και Αίματος.

Τα αποτελέσματα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας είναι εφάμιλλα των καλύτερων κέντρων του εξωτερικού. Δυστυχώς, όμως, και στον τομέα αυτόν υπάρχουν προβλήματα. Συγκεκριμένα υπάρχει έλλειψη:

  • Προσωπικού όλων των κατηγοριών παρότι προβλέπεται από τη σχετική περί Μεταμοσχεύσεων Νομοθεσία. Θεσμικού πλαισίου για τις μη συγγενικές μεταμοσχεύσεις (κέντρα δοτών, προσέλκυση δοτών).
  • Αιμοποιητικών μοσχευμάτων τόσο από ενήλικες εθελοντές δότες όσο και από ομφάλιους λώρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα