Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει η προκήρυξη για θέσεις εκπαιδευόμενων σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στον τομέα της Υγείας για την εκπαιδευτική περίοδο 2017 – 2018.

Τα δημόσια ΙΕΚ θα λειτουργήσουν σε 45 δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία “Ευαγγελισμός”, “Σωτηρία”, “Γεννηματάς” Αθήνας, “Αγία Σοφία”, Ψυχιατρικό Αττικής, “Δρομοκαΐτειο”, “Τζάνειο”, “Γ. Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, “Άγιος Ανδρέας” Πάτρας και “Βενιζέλειο” Ηρακλείου.

Αναστέλλεται η λειτουργία των ΔΙΕΚ στα νοσοκομεία Καρπενησίου, Κιλκίς και Κέρκυρας.

Η εκπαίδευση αφορά βοηθούς Νοσηλευτικής στις ειδικότητες Γενικής Νοσηλείας, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργείου, Ατόμων με Ειδικές Παθήσεις, Τραυματολογίας και Ογκολογικών Παθήσεων.

Όπως αναφέρει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, τα δημόσια ΙΕΚ θα λειτουργήσουν εφόσον συγκεντρώσουν ικανό αριθμό εγγραφών.

Με άλλη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, η οποία επίσης παρατίθεται πιο κάτω, τροποποιείται η Υπουργική Απόφαση “Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος Βοηθών Νοσηλευτών” σε σχέση με τις σχολές των υποψηφίων και την πρακτική άσκηση.

Οι αιτήσεις για την επιλογή των υποψηφίων καταρτιζομένων θα γίνουν το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, στο ΔΙΕΚ όπου επιθυμούν να φοιτήσουν, έπειτα από προκήρυξη του υπουργείου Υγείας.

Την ίδια χρονική περίοδο θα γίνουν δεκτές αιτήσεις κατατάξεων από αποφοίτους ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΕΒ΄ κύκλου, ΤΕΛ, εξειδίκευση ΕΠΛ συναφών ειδικοτήτων για το τρίτο εξάμηνο σπουδών.

Δικαίωμα αίτησης για κατάταξη έχουν και οι καταρτιζόμενοι, καθώς και οι απόφοιτοι συναφών ειδικοτήτων των ΙΕΚ.

Διάρκεια

Η εκπαίδευση στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών διαρκεί τέσσερα εξάμηνα και επιπλέον προβλέπεται (υποχρεωτική) εξάμηνη πρακτική άσκηση.

Τα ΔΙΕΚ υπάγονται στο υπουργείο Υγείας, ενώ το πρόγραμμα μαθημάτων και λειτουργίας καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με το ΙΕΚ του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται σε αίθουσες και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, με εποπτικά μέσα, προπλάσματα και χάρτες, ενώ λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου