Ξεκινάει από σήμερα η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης ακριβών φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

Η διαδικασία είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο και τον Μάιο από το Iatronet και αφορά:

Φάρμακα υψηλού κόστους (νόμου 3816/10), φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα, που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, που δεν περιλαμβάνονται στη θετική λίστα και φάρμακα πρώιμης πρόσβασης.

Με σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει τους γιατρούς για την έναρξη εφαρμογής της ηλεκτρονικής προέγκρισης, η οποία εκτιμάται ότι αφορά περίπου 5.000 ασφαλισμένους τον μήνα.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα και θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους θεράποντες γιατρούς, τους γνωμοδοτούντες γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και την νέα Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται και η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ στόχος είναι να μειώνεται στο ελάχιστο και ο χρόνος έγκρισης των αιτημάτων.

Χάρη στον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο με τις παροχές που έχουν λάβει από τον Οργανισμό (όχι τον ιατρικό φάκελο).

Δαπάνες

Με τον τρόπο αυτό, ενημερώνονται για τις δαπάνες που τους αφορούν, με δυνατότητα αμφισβήτησής τους σε περίπτωση μη πραγματοποιήσεώς τους.

Σε περίπτωση που δεν έχουν κάνει εξέταση ή δεν έχουν λάβει υπηρεσίες που εμφανίζονται στον φάκελό τους, θα ζητούν ηλεκτρονικά την απόρριψη της χρέωσης. “μπλοκάροντας” τη διαδικασία αποζημίωσης του παρόχου.

Η διαδικασία θα αφορά το σύνολο των παροχών, με εξαίρεση το φάρμακο, καθώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γίνεται μέσω εφαρμογής εκτός ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα της ΗΔΙΚΑ ΑΕ.

Ακόμη και στο φάρμακο, ωστόσο, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ασκεί ένσταση στη χρέωση, η οποία όμως θα διερευνάται σε επόμενη φάση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια