Tο αντιγριπικό εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας έναντι της γρίπης και χτίζει τείχος προστασίας του πληθυσμού, αναφέρουν οι επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή, αναφέρουν πως το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης και ιδιαίτερα βαριάς νόσησης και θανάτου από τη γρίπη. Για αυτό και συνιστάται ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους επαγγελματίες Υγείας.

Πέραν του αντιγριπικού εμβολίου, το επόμενο μέτρο προστασίας από τη γρίπη είναι η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επίσης, όποιος εκδηλώνει συμπτώματα από το αναπνευστικό (όπως βήχας, καταρροή, πυρετός), θα πρέπει απαραιτήτως να παραμένει στο σπίτι μέχρι και ένα 24ωρο μετά την ύφεση των συμπτωμάτων, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που παρατηρείται φέτος, είναι αντίστοιχη με άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, κατά την τρέχουσα περίοδο παρατηρείται αύξηση κατά 50% στον αριθμό των Ελλήνων που έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την προηγούμενη περίοδο είχαν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια άτομα, ενώ φέτος έχουν ήδη διατεθεί 3 εκατομμύρια εμβόλια.

Υγειονομικοί

Σαφώς υψηλότερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού καταγράφονται και στο υγειονομικό προσωπικό.

Την περίοδο 2018 – 2019 υπήρξε ρεκόρ εμβολιασμού του, με 30,6% κάλυψη στα νοσοκομεία και 43,8% στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Κατά την προηγούμενη περίοδο γρίπης (2017 - 2018), τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 24,9% για τα νοσοκομεία και 40,2% για τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το διάστημα 2009 - 2017, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 18% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 34,6% για τα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
MoU μεταξύ Lamda και Ιατρικού Αθηνών για Healthcare Park στο Ελληνικό
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ