Ο γνωστός καλλιτέχνης Κωστής Μαραβέγιας ανέβηκε σε ένα αγωνιστικό ποδήλατο για να κάνει βόλτα, χωρίς να γνωρίζει ότι είχε κάποιες τροποποιήσεις που το έκαναν μοναδικό. «Όσο το οδηγούσα κατάλαβα ότι ήταν πειραγμένο. Όταν ανεβαίνεις στο ποδήλατο δυσκολεύεσαι να βρεις ισορροπία, αισθάνεσαι μούδιασμα και όταν αλλάζεις ταχύτητα δεν αντιδρά όπως αναμένεται. Κάποιος που δεν έχει τη νόσο, με αυτό το ποδήλατο νιώθει κάποια από τα συμπτώματα. Είναι μια συγκλονιστική εμπειρία που αξίζει να τη βιώσεις», σημειώνει μετά από μία βόλτα με το «μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής», που δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της καμπάνιας της Sanofi Ελλάδας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Η κατασκευή ενός μοναδικού ποδηλάτου

Η Sanofi Ελλάδας έφερε στην Ελλάδα από την Αυστραλία «το μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής» που έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, ειδικοί από διαφορετικούς κλάδους - νευρολόγοι, φυσικοθεραπευτές αλλά και μηχανικοί- ήρθαν σε συνεργασία με ασθενείς και κατασκεύασαν ένα μοναδικό ποδήλατο, το οποίο όταν το οδηγήσεις αισθάνεσαι κάποια από τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Από το αρχικό αγωνιστικό ποδήλατο αφαιρέθηκαν κομμάτια από τον δίσκο, δυσκολεύοντας τη χρήση των ταχυτήτων, τροποποιήθηκε η σέλα, ώστε να προκαλεί αίσθηση μουδιάσματος, προστέθηκαν μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν, κάνοντας τις λαβές  δυσλειτουργικές και την οδήγηση δύσκολη.

 

«Η εμπειρία με το «μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής» είναι μία άσκηση ενσυναίσθησης κάποιων συμπτωμάτων που βιώνουν οι ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να μην ανταποκρίνεται το σώμα στις εντολές του εγκεφάλου, όπως δεν ανταποκρίνεται το ποδήλατο όταν αλλάζεις ταχύτητες. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει εξουθενωτική κόπωση, με λίγες μόνο πεταλιές σε ένα λίγο ανηφορικό δρόμο βάζεις πολλαπλάσια δύναμη και κουράζεσαι πολύ! Τα χέρια σου πονάνε από τις μεταλλικές μπίλιες που έχει το τιμόνι του ποδηλάτου και δυσκολεύουν την οδήγηση. Με αυτό το ποδήλατο που έχει Πολλαπλή Σκλήρυνση, καταλαβαίνεις ότι οι ασθενείς δίνουν καθημερινούς αγώνες σε δύσκολες διαδρομές, δίνουν τον προσωπικό τους αγώνα ζωής», σημείωσε η κα Χριστίνα Βεϊοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Sanofi Ελλάδας και Κύπρου.

Έγκαιρη διάγνωση -  έγκαιρη αντιμετώπιση

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, με συμπτώματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από μούδιασμα στα άκρα ή απώλεια μνήμης έως και παράλυση ή απώλεια όρασης. Η νόσος επιτίθεται στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, καταστρέφοντας έτσι το περίβλημα μυελίνης – το προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα νεύρα που μεταφέρουν σήματα από και προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Από τη νόσο πάσχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και περίπου 10.000 στην Ελλάδα.

Η ενημέρωση για τη συγκεκριμένη ασθένεια είναι καίριας σημασίας και για αυτό η Sanofi Ελλάδας υλοποιεί την πρωτότυπη αυτή καμπάνια ευαισθητοποίησης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας. Η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη παρέμβαση και η έγκαιρη θεραπεία οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Σήμερα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θεραπείες που καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου. Άρα όσο καλύτερα είναι ενημερωμένοι οι ασθενείς και οι φροντιστές τους, τόσο καλύτερα μπορούν να διαχειριστούν τη νόσο και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

 

Για να ενημερωθείτε για την πρωτοβουλία «Ένα μοναδικό ποδήλατο… αγώνων ζωής» μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sanofi.gr.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη