ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Προστασίας του Πολίτη
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Προκλητικές δηλώσεις για απέλαση εκδιδομένων μεταναστριών-φορέων του ιού HIV/AIDS

Στη λογική του αυταρχισμού και του ρατσισμού κινείται το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αφού επέλεξε να κάνει παζάρια κι 'εκπτώσεις' -σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης- για τα ποσοστά αναπηρίας των οροθετικών, πλέον υποδεικνύει τις μετανάστριες ιερόδουλες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θύματα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (trafficking), ως αποκλειστικά υπεύθυνες για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον ιό HIV/AIDS.

Και χωρίς να σταματά εκεί, κωφεύοντας στη βοούσα πραγματικότητα, αλλά και παράλληλα 'κλείνοντας το μάτι' στο συγκυβερνούν κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, προτείνει ως μέτρο 'καθαρισμού' της Αθήνας, την απέλαση αυτών των γυναικών 'οι οποίες είναι φορείς και ταυτοχρόνως εκδίδονται με τρόπο αδήλωτο, δηλαδή παράνομο' από την χώρα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αυτό ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος 'Δράσεις Δημόσιας Υγείας σε εθνικό επίπεδο - Συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για το Κέντρο της Πόλης'.

Η πολιτική ηγεσία, με πρόσχημα κι άλλοθι στατιστικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, περί τους δηλωθέντες και νομίμους λειτουργούντες οίκους ανοχής, τις δηλωθείσες και νομίμως εκδιδόμενες γυναίκες, αλλά και περί την αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS, αλλά και μετά την προκλητική -τουλάχιστον- έκκλησή της 'στους κυρίους που προτιμούν την αδήλωτη πορνεία να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, να μην προτιμούν τις παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες ώστε να μη μεταφέρουν την ασθένεια στο σπίτι και την οικογένειά τους', αντί να προστατέψει τα θύματα του trafficking, στρέφεται εναντίον τους.

Επειδή το ΥΥΚΑ δε λαμβάνει σοβαρά υπόψη του ότι πολλές γυναίκες μετανάστριες ωθήθηκαν στη μετανάστευση εξαιτίας πολέμων στην χώρα τους (που όλο και πιο συχνά συνοδεύονται από μαζικούς βιασμούς), της καταπίεσης και της βίας στην οικογένεια, των εγκλημάτων τιμής, της έλλειψη προσωπικής ελευθερίας ή απλώς της ανεργίας, της φτώχιας και της εξαθλίωσης.

Επειδή παραγνωρίζει την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα οροθετικά άτομα πρέπει να θεραπεύονται για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό της κοινωνίας και παραβλέπει το γεγονός ότι στη χώρα στην οποία θα απελαθούν οι συνθήκες για θεραπεία τους είναι εξαιρετικά δύσκολες.


Επειδή όσες παράνομα εκδιδόμενες γυναίκες και αν απελαθούν θα αντικατασταθούν από τους μαστροπούς-διακινητές από νέες, στο βαθμό που η ζήτηση τέτοιων υπηρεσιών από τους 'Eλληνες 'οικογενειάρχες' συντηρείται ή αυξάνεται.

Επειδή δε λαμβάνει υπόψη ότι το trafficking, δηλαδή η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση, συγκροτεί το πεδίο μιας σύγχρονης μορφής δουλείας, που περιλαμβάνει την πάσης φύσης εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος.


Επειδή έχουν κλείσει τα περισσότερα καταφύγια για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα θύματα του trafficking δεν έχουν πού να απευθυνθούν και γι’ αυτό δεν μπορούν να ξεφύγουν, ακόμα κι αν το θέλουν, από τους μαστροπούς-διακινητές, και δεν έχουν καμιά δυνατότητα ένταξης στην αγορά εργασίας, έστω και της πιο δύσκολης και κανένα επίδομα, έστω και προσωρινό.

Επειδή το ΥΥΚΑ όχι μόνο αφήνει στο απυρόβλητο τους εμπόρους ανθρώπων της χώρας απ’ όπου προήλθαν οι μετανάστριες και τους αντίστοιχους εκμεταλλευτές στη χώρα μας, αλλά αντίθετα, υποκριτικά και προκλητικά, κόπτεται για την υγεία των πελατών των θυμάτων του trafficking.


Επειδή συνάγει ότι οι εκδιδόμενες μεταδίδουν τη λοίμωξη ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για το αντίθετο.

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτώνται οι συναρμόδιοι κκ. Υπουργοί:
1. Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχουν λάβει για την πάταξη της παράνομης διακίνησης κι εμπορίας ανθρώπων στη χώρα μας;
2. Πόσα άτομα έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί ενώπιον του νόμου, που να σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση κι εμπορία ανθρώπων; Τι ποινές τους έχουν επιβληθεί;
3.

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τις γυναίκες μετανάστριες-θύματα του trafficking στην χώρα μας;
4. Σε ποιες συγκεκριμένες δράσεις θα προβούν για την πρόληψη της εξάπλωσης κι αύξησης κρουσμάτων του ιού HIV/AIDS του μεταναστευτικού πληθυσμού που διαβιεί στην Ελλάδα, αλλά και για τη μέριμνα γυναικών μεταναστριών που ήδη είναι φορείς του ιού;
5.

Γιατί έκλεισαν οι περισσότεροι ξενώνες υποδοχής γυναικών θυμάτων βίας και trafficking, και πού θα απευθύνονται οι γυναίκες που θέλουν να απεμπλακούν από τους μαστροπούς;
6. Πότε θα αναλάβουν μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, η οποία θα φθάσει και στην ελληνική οικογένεια που θέλει να προστατεύσει αλλά και στους μετανάστες/μετανάστριες μέσα από μηνύματα στις δικές τους γλώσσες για τους κινδύνους μετάδοσης του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων που συνεπάγεται η άρνηση χρήσης προφυλακτικού από τους πελάτες των εκδιδομένων γυναικών;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]