Για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιού της νέας γρίπης, μίλησε την Τετάρτη στην Επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.


'Το Υπουργείο Υγείας και εγώ προσωπικά, υποδεχθήκαμε την πρόσκληση των Συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, για μία ακόμα ενημέρωση του Κοινοβουλευτικού Σώματος και βέβαια, της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των Κοινωνικών Υποθέσεων, για ένα ζήτημα που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

Δεν είναι ούτε περιφερειακό, ούτε καν ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο.

Θα ήθελα να τονίσω, για άλλη μία φορά ακόμα, ότι το κύριο και ίσως το πιο σημαντικό ζητούμενο από όλη αυτή τη διαδικασία είναι η επίτευξη ουσιαστικής εθνικής συναίνεσης, για τη διαχείριση της σοβαρής αυτής πρόκλησης για τη δημόσια υγεία, που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα.


Θεωρώ τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων δεδομένη για ένα κρίσιμο πρόβλημα, παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Ας κατεβάσουμε λοιπόν τους τόνους, ας καθησυχάσουμε όλοι μαζί την κοινωνία, τον κόσμο, ας στείλουμε το πραγματικό μήνυμα, ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά.


Όλοι μαζί, πολιτεία, κράτος, κυβέρνηση, κόμματα, επιστημονική κοινότητα, είμαστε μια ασπίδα προστασίας για την κοινωνία μας.
Μια ουσιαστική εθνική συναίνεση, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, όχι κατ’ όνομα μόνο.

Γιατί χωρίς αυτή την συναίνεση, υπονομεύεται η υγειονομική ασφάλεια του τόπου.

Και σε αυτό το σημείο, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Κάνω την τελευταία ίσως έκκληση από αυτό το βήμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ελάτε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά ένα ζήτημα, που αφορά, πάνω από όλα, στις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.


Ελάτε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε με την υπεύθυνη στάση που θα κρατήσουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ένα αρραγές επιστημονικό και πολιτικό μέτωπο, που αναπόφευκτα θα λειτουργήσει ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά της πανδημίας.


Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια σε αυτό το μέτωπο να μην αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Σε καμία χώρα του κόσμου, το ζήτημα της Νέας Γρίπης δεν έχει αναχθεί σε ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων.


Σε καμία χώρα του κόσμου, πολιτικοί φορείς δεν έχουν υπονομεύσει με ανακοινώσεις την υγειονομική ασφάλεια του τόπου.
Σε καμία χώρα του κόσμου το ζήτημα της Νέας Γρίπης δεν συνδέεται με πολιτικές εξελίξεις.


Τα λέω όλα αυτά, γιατί δυστυχώς οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν ιδίως τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, που αμφισβητούν το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Ένα σύστημα, που αξιοποιεί και χρησιμοποιεί όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας στον τομέα αυτό, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις, χωρίς χρώματα.


Επιστήμονες, που ανήκουν πάνω από όλα στην επιστήμη και στον όρκο που έδωσαν και βέβαια, δευτερευόντως, ως σκεπτόμενοι πολίτες στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Σ’ εσάς, σ’ εμάς, σε όλους μας.


Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με την ανακοίνωσή του, στις 24 Ιουλίου, μέσα στα πλαίσια της αποστολής του εξήγησε, ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από κάθε χώρα στο ECDC, ΔΕΝ είναι συγκρίσιμοι μεταξύ τους.


Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ μπήκε στον πειρασμό να κατατάξει τη χώρα μας με τρόπο αντιεπιστημονικό και έξω από κάθε λογική, χρεώνοντάς της ακόμα και κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γρίπη, φέρνοντάς τη στη δεύτερη θέση των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά.


Καταθέτω στα πρακτικά τον ίδιο πίνακα, τον οποίο επικαλέστηκε το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του. Αλλά όποιος τον διάβασε, δεν τον διάβασε ολόκληρο αυτόν τον πίνακα. Και θα σας πω και κάτι, Συνάδελφοι στο ΠΑΣΟΚ: προσέξτε πολύ τους Συμβούλους σας.

Σας οδηγούν σε ολισθηρό δρόμο.
Αυτό το κείμενο, που καταθέτω στα πρακτικά, περιέχει στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC.
Η θέση αυτή που πήρατε, εξέπληξε την ελληνική επιστημονική κοινότητα αλλά και τη διεθνή, διότι, όπως γνωρίζετε, όλες οι ανακοινώσεις των κομμάτων που αφορούν στη γρίπη, συμπεριλαμβάνονται σε ειδικά δελτία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αποστέλλονται από τις αντιπροσωπείες τους στην Ελλάδα, δηλώσεις και αποκόμματα τύπου.


Δεν είναι δυνατόν να επενδύσει κανείς στην παγκόσμια επιστημονική αβεβαιότητα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά και κομματικά οφέλη, εσπείροντας σύγχυση στους Έλληνες πολίτες.
Ούτε να υπονομεύει την υγειονομική ασφάλεια της χώρας με ανύπαρκτα στοιχεία, προσπαθώντας να πλήξει την καρδιά του επιστημονικού σχεδιασμού και παρέμβασης στα θέματα της πανδημίας.



Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σίγουρα, το μέγεθος της επιδημίας δεν αποτυπώνεται με τα 520 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία είναι πολλαπλάσια.

Ωστόσο, τα συστήματα επιτήρησης που λειτουργούν στην Ελλάδα (sentinel και άλλα επιδημιολογικά εργαλεία), δηλώνουν, σύμφωνα και με την «Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Γρίπης», που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 22 Ιουλίου, ότι η δραστηριότητα της γρίπης την εποχή αυτή στην χώρα μας είναι ακόμα χαμηλή.



Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι θα παραμείνει χαμηλή.

Όλοι, κράτος και επιστήμονες, καταβάλλουμε αυτή την στιγμή μία συντονισμένη και καλά σχεδιασμένη υπερπροσπάθεια, για να προστατέψουμε τον τόπο μας. Σε αυτή την προσπάθεια, συμμετέχουν επιστήμονες, πολιτικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι από όλους τους πολιτικούς χώρους.


Αφήστε μας λοιπόν, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Αφήστε τους ανθρώπους αυτούς, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Επιλέξατε ένα λάθος δρόμο. Και θα τον δείτε, να αποτυπώνεται και στην εκτίμηση και την άποψη του ελληνικού λαού, συντομότατα.


Σταματήστε να σπέρνετε τον πανικό και να αμφισβητείτε την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας να προστατέψει τους πολίτες της. Η ελληνική πολιτεία, που τη χτίσαμε όλοι μαζί, έχει τις σταθερές της. Όποια και εάν ήταν κυβέρνηση, τον ίδιο κρατικό μηχανισμό θα χρησιμοποιούσε.

Η διαφορά είναι, ότι αυτή η κυβέρνηση, ενήργησε έγκαιρα και άμεσα.

Πρόσφατα δηλώσατε, με μεγάλη ελαφρότητα, ότι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης 'μία επιδημία ήπιας μορφής κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία του τόπου'.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κηρύξει την υφήλιο σε κατάσταση πανδημίας.

Δεν το γνωρίζετε αυτό; Δεν το έχετε ακούσει;
Ή το ακούσατε για πρώτη φορά, όταν αποφασίσατε να ενασχοληθείτε με το θέμα, με τρεις μήνες καθυστέρηση;
Πριν τρεις μήνες, είναι που εμείς πήραμε την πρωτοβουλία, να ενημερώσουμε τη Βουλή.

Και καλά πράξαμε. Και τρεις μήνες μετά, ζητήσατε ενημέρωση. Και την έχετε. Και θα την έχετε, οσάκις τη χρειάζεστε. Γιατί πρέπει η Βουλή να ενημερώνεται.
Αλλά για τρεις ολόκληρους μήνες, γιατί η σιωπή; Γιατί πολύ απλά, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών του κόμματός σας, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, ότι οι χειρισμοί είναι σωστοί και ότι μπορούν να εμπιστεύονται την ελληνική πολιτεία.


Κάποτε, ο Αρχηγός σας είχε αμφισβητήσει δημόσια και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Με ελαφρότητα και πάλι είχε πει, ότι η κυβέρνηση επικαλείται την οικονομική κρίση, χωρίς να υπάρχει, για να πάρει δήθεν αντιλαϊκά μέτρα.

Το ίδιο κάνει τώρα με τη γρίπη. Δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Πάντως, σίγουρα, όσοι συνεβούλευσαν την ηγεσία σας, να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, κακήν υπηρεσία προσφέρουν και στην παράταξή σας αλλά και στην ελληνική κοινωνία.



Κυρίες και Κύριοι,

Από την πρώτη στιγμή που το πρόβλημα προέκυψε στην παγκόσμια κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας κινητοποιήθηκε με το σύνολο του μηχανισμού του και των αρμόδιων φορέων του για την πρόληψη και τον περιορισμό της νόσου.

Για αυτή μας την έγκαιρη κινητοποίηση, η χώρα μας έλαβε τα εύσημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Προχωρήσαμε έγκαιρα στην κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, με την σύσταση του Εθνικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Ενεργοποιήσαμε άμεσα την συνεργασία μας με τους Διεθνείς Οργανισμούς.
Θέσαμε άμεσα σε λειτουργία τους επιχειρησιακούς μηχανισμούς του Υπουργείου και το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Ενημερώσαμε αστραπιαία και υπεύθυνα την ελληνική κοινωνία, προχωρώντας παράλληλα στην περιφρούρηση των συνόρων της πατρίδας μας.

Και αυτά, από τις πρώτες ώρες, ούτε καν από την πρώτη ημέρα.
Η κυβέρνησή μας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό μας, κινητοποίησε από τον Μάιο τη διαδικασία του διυπουργικού συντονισμού, που εξακολουθεί και παραμένει ενεργός και συνεχής.


Κινητοποιήσαμε την κεντρική διοίκηση και τα περιφερειακά διοικητικά όργανα.
Δώσαμε άμεσα κατευθυντήριες οδηγίες και συστάσεις στους επαγγελματίες υγείας.
Φροντίσαμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες για την επαρκή προμήθεια σε φάρμακα, εμβόλια και υγειονομικό υλικό.


Συστήσαμε ειδικό τηλεφωνικό και επιχειρησιακό κέντρο για την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. Αξίζει να σημειώσετε, ότι μία πολύ μεγάλη χώρα της Ευρώπης, το έκανε μόλις χθες.
Και όλα αυτά, στη βάση ενός Σχεδίου, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι.


Ενός σχεδίου, που είχε εκπονηθεί για πρώτη φορά από το 2005, για την αντιμετώπιση των πανδημιών γενικότερα, που επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2009 για τη Νέα Γρίπη, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και που θα συνεχίσει να επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.


Ενός Σχεδίου, που έλειπε από την χώρα για είκοσι συναπτά έτη. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και να τονίσω κάτι ακόμα, αγαπητοί Συνάδελφοι, σχετικά με τον σχεδιασμό της χώρας μας.
Είμαστε από τις λίγες χώρες στον πλανήτη που διαθέτουν εξειδικευμένο Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης.


Όλες οι χώρες του κόσμου έχουν Σχέδια Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημιών και αντίστοιχα απόρρητα επιχειρησιακά Σχέδια για την αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων για τη δημόσια υγεία.
Εμείς έχουμε και αυτά τα Σχέδια και το εξειδικευμένο Σχέδιο Δράσης για τη γρίπη, που προσαρμόστηκε στα σημερινά δεδομένα και θα προσαρμόζεται συνεχώς, ανάλογα με τις εξελίξεις.


Σε περιβάλλον παγκόσμιας επιστημονικής αβεβαιότητας, τα Σχέδια Δράσης επικαιροποιούνται και προσαρμόζονται συνεχώς σε νέα δεδομένα. Αυτό το λέω, γιατί πάλι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιστημονική αβεβαιότητα, που επικρατεί για να κατηγορήσει τη χώρα για έλλειψη σχεδιασμού.

Εμείς λοιπόν, πέραν από το απόρρητο επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 'ΆΡΤΕΜΙΣ', έχουμε και ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την πανδημία, το οποίο είναι στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας.
Το Σχέδιο αναπτύχθηκε, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και από την μακρόχρονη εμπειρία των συντακτών, λόγω της συμμετοχής τους σε επίσημα Ευρωπαϊκά Τμήματα Σχεδιασμού (όπως στο Generic Preparedness Section της Health Security Committee) και σε σχετικές ομάδες εργασίας που έχουν κατά καιρούς λάβει χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, στο Σχέδιο ελήφθησαν σοβαρά τα μέτρα που προτάθηκαν, καθώς και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ευρωπαϊκή συνάντηση, με θέμα την προετοιμασία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πιθανή πανδημία γρίπης, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008 στη Γαλλία.

Αλλά και η άλλη συνάντηση, τα αποτελέσματα της οποίας, σας είχα παρουσιάσει την 6η Μαΐου, όταν συνεδρίασε και πάλι, με πρωτοβουλία μας, αυτή η Επιτροπή.

Επίσης, ουσιαστικό γνώμονα για την ανάπτυξη του σχεδιασμού αποτελούν οι θέσεις και οι εκτιμήσεις κινδύνου που αναπτύσσονται από το ECDC.
Στο Σχέδιο που έχουμε, περιλαμβάνονται τα ιστορικά και νεώτερα δεδομένα, που αφορούν στην επιδημιολογία της γρίπης.

Eκτιμήσεις βασισμένες σε στατιστικά μοντέλα και αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνητότητα και την απαίτηση σε κλίνες των Υγειονομικών Μονάδων της χώρας, σε περίπτωση πανδημίας.
Είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί, ότι έχει την δυνατότητα να εξετασθεί στα νοσοκομεία της χώρας ασφαλώς και υπεύθυνα και επίσης να πληροφορηθεί, ότι τόσο οι εξετάσεις όσο και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής γίνεται δωρεάν.


Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στις αρμοδιότητες και τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Υπουργείων, με σκοπό τον συντονισμό σε Υπουργικό επίπεδο και την προετοιμασία όλων των κοινωνικών και οικονομικών φορέων της χώρας.

Για τους λόγους αυτούς, το Εθνικό Σχέδιο είναι διατομεακό και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, που σκοπό έχουν την προάσπιση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και την συνέχιση της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας.


Ο βασικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τις επιχειρήσεις, που αναπτύχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο της πανδημίας, αποβλέπει στην έγκαιρη και στοχευμένη προετοιμασία των επιχειρήσεων, έτσι ώστε αυτές να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές απώλειες την πανδημία.

Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί μια πανδημία γρίπης θα έχει πολύ σημαντική επίπτωση στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των χωρών και θα αποτελέσει σημαντική απειλή για τη συνέχεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Το Σχέδιο αυτό, που δόθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή και η οποία μέχρι αύριο το απόγευμα θα μας το έχει επιστρέψει, για να επιδοθεί καταρχήν στον Πρωθυπουργό και στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, θα δοθεί και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.


Σε χθεσινή συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε να δημοσιοποιηθεί επισήμως, αφού υπάρξουν κάποιες τελικές παρατηρήσεις, κυρίως των επιστημόνων που συμμετέχουν.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Στο Σχέδιο αναπτύσσεται διεξοδικά η στρατηγική του εθνικού εμβολιασμού, αφού γίνεται εκτενής αναφορά, τόσο στις προδιαγραφές των Κέντρων Εμβολιασμού όσο και στις ομάδες που προτείνεται να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα.


Σημαντικό παράρτημα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό αποτελεί το υποσχέδιο, που θα αναπτυχθεί από τις Νομαρχίες όλης της χώρας, οι οποίες θα έχουν βασικό ρόλο στην υλοποίηση του εμβολιασμού για το πανδημικό στέλεχος.


Αύριο θα υπάρξει συνάντησή μου με τους εκπροσώπους της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, ώστε να δοθούν από κοινού οδηγίες προς τις υπηρεσίες μας για την ολοκλήρωση των Σχεδίων, πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Να σημειωθεί, ότι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού αποτελεί ιδιαίτερα κομβικό σημείο για τον περιορισμό της πανδημίας, με αποτέλεσμα την προφύλαξη της υγείας του κοινωνικού συνόλου.


Στο σημείο αυτό, κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητη η συνεργασία και συμμετοχή όλου του ιατρονοσηλευτικού δυναμικού της χώρας.
Ήδη, συμφωνήσαμε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Οδοντοϊατρών, να συμμετέχουν και αυτοί στην κοινή μας προσπάθεια.

Από την επόμενη εβδομάδα, θα εφημερεύουν, σε όλη την Επικράτεια, γιατροί και οδοντίατροι για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας και όλοι θα προσφέρουνε τις υπηρεσίες τους στον εμβολιασμό.
Και βέβαια, σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορούμε να αφήσουμε τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αποτελούν ένα ζωτικό κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας και θα υπάρξει και συνάντηση τις επόμενες ημέρες με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.


Στο Σχέδιο αυτό, παρατίθενται όλες οι οδηγίες, που έχουν αναπτυχθεί από την αρχή της πανδημίας, καθώς και οι μέχρι σήμερα επικαιροποιημένες εκδόσεις και αφορούν τους επαγγελματίες υγείας, τους ασθενείς, τις επαφές των ασθενών, τους ταξιδιώτες με όλα τα μεταφορικά μέσα, καθώς και όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου ιού της Γρίπης Α(Η1Ν1).

Να τονιστεί, ότι αφορά τις πύλες εισόδου της χώρας αλλά και την πρόνοια για την περίθαλψη αλλοδαπών. Tο σχέδιο έχει βασισθεί στις αρχές του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ανάπτυξη του επικοινωνιακού σχεδιασμού στην φάση της πανδημίας.


Πρέπει να τονιστεί, ότι στην φάση αυτή όλες οι χώρες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο θέμα αυτό, αφού είναι επιβεβλημένη η αποφυγή του πανικού και η συνεργασία και συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που υποδεικνύει η πολιτεία.

Στο Σχέδιο τέλος, επισυνάπτεται και η επιστημονική μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της νέας γρίπης στην οικονομία και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Σκοπός του Σχεδίου είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πληθυσμό και τις κρατικές αρχές, βασιζόμενη σε μία διαρκή και διαφανή επικοινωνία και ενημέρωση.


Επιμένουμε σ΄ αυτήν την αρχή, το έχουμε πει πολλές φορές. Διαφάνεια και αλήθεια, είναι ο καλύτερος οδηγός και για την επιστημονική κοινότητα αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω πραγματικά εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολιτικούς, που συμβάλλουν με την στάση τους στην υπεύθυνη αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής πρόκλησης για τη δημόσια υγεία της χώρας μας, της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα.


Θέλω επίσης να ευχαριστήσω μέσα από τη Βουλή, τη στάση των Μέσων Ενημέρωσης, που αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια που κάνουμε για τη συμμετοχή όλων των πολιτών στην πρόκληση αυτή, που έχουν κατά βάση αντιμετωπίσει το θέμα αυτό, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.


Επαναλαμβάνω, ότι σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς.

Το κοινωνικό μας κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μία παγκόσμια υγειονομική κρίση.
Το κοινωνικό μας κράτος, μας προστατεύει όλους. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει φυλή, δεν αναγνωρίζει νόμιμους και μη νόμιμους.


Όλοι που ζουν στη χώρα αυτή, κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς, προστατεύονται στο όνομα του πρώτου και του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος, που είναι το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή.
Ελπίζω, στο όνομα αυτό, της δημόσιας υγείας, να αναδειχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου στο ύψος των περιστάσεων.

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, πριν πάρουν το λόγο τα κόμματα, να συμπληρώσουν την παρουσίαση επιστήμονες, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

  • Τον Καθηγητή κ. Θανάση Τσακρή, Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης της Νέας Γρίπης και Πρόεδρο της Μικροβιολογικής Εταιρείας,
  • Τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Γιάννη Τσελέντη και Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου με ειδικότητα στα θέματα Γεωγραφικής Ιατρικής,
  • Τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Τον Καθηγητή της ΕΣΔΥ κ. Τάκη Παναγιωτόπουλο, Επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας, ο οποίος θα εκθέσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, καθώς και
  • Tον Ιατρό κ. Πάνο Ευσταθίου Διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας.
    Ο κ. Ευσταθίου θα περιοριστεί σε θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας και στη συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και βεβαίως, με την ΟΕΝΓΕ.
    Διότι ένα μεγάλο βάρος στην όλη αυτή κατάσταση αφορά τις νοσοκομειακές μονάδες της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Είναι πολύ σημαντικές οι στιγμές που ζούμε. Αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη κάθε αιώνα. Είναι η ώρα, που δοκιμάζεται η υγειονομική ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου. Αλλά και οι μηχανισμοί, που τα κράτη έχουν στήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Συγκριτικά με την περίοδο 1916-1918, γιατί γίνεται πολύς λόγος για εκείνη την πανδημία, θα λέγαμε, ότι σήμερα ο κόσμος είναι πιο ασφαλής. Το οπλοστάσιο του χώρου της υγείας, είναι πολύ ισχυρό. Οι επιστήμονες έχουν κάνει θεαματικά βήματα μπροστά.

Και δίνονται διαβεβαιώσεις, ότι αυτήν την κρίση θα την ξεπεράσει η παγκόσμια κοινότητα, με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Ένα κράτος όμως, οφείλει να ενεργεί, με βάση την αρχή της προνοητικότητας. Και αυτό κάναμε εμείς.

Γι΄ αυτό και σας περιέγραψα, πώς θέσαμε σε λειτουργία όλο το σύστημα. Ένα σύστημα, για το οποίο όλοι οι Έλληνες πρέπει να νοιώθουν υπερήφανοι. Γιατί παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται κατά καιρούς, σαν δοκιμαστεί την ώρα της κρίσεως, θα αποδώσει.


Και γι΄ αυτό δουλέψαμε όλοι. Δούλεψαν όλες οι κυβερνήσεις. Γιατί δεν υπολείπεται κανένας σε κοινωνική και εθνική ευαισθησία. Εκεί που υπάρχουν διαφορές είναι, στο πώς αντιμετωπίζουμε πολιτικά κάποιες καταστάσεις.

Γι΄αυτό είπα χθες, ότι το τελευταίο που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη στην κρίση αυτή, είναι, τι θα ψηφίσει τις επόμενες εκλογές. Τον ενδιαφέρει, να φτάσει σε αυτές, οψέποτε γίνουν, υγιής και ασφαλής. Και το κράτος με τα σχέδιά του, τους επιστήμονές του, με τους υπεύθυνους πολιτικούς του, μπορεί να τα καταφέρει.


Σε αυτόν λοιπόν τον αγώνα, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και αλληλέγγυοι. Δεν προσφέρεται αυτό το θέμα για πολιτική εκμετάλλευση.
Και όσοι το επιχειρήσουν, τότε θα βρουν ένα ανάχωμα μπροστά τους, που λέγεται ελληνική κοινωνία, η οποία έχει και άποψη και γνώση.

Και ήδη τους τρεις μήνες που πέρασαν, έχοντας εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται την πολιτεία, τους κρατικούς θεσμούς και αυτήν την κυβέρνηση, που με σοβαρότητα, σύνεση και κυρίως, αποτελεσματικότητα, διασφαλίζει αυτό το υπέρτατο αγαθό, στο όνομα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

'Η αγωνία σας μεταφράστηκε σε γκρίνια, κ. Σκουλάκη. Και η γκρίνια είναι περιοριστική, σαν έννοια, της σπουδαιότητας που πρέπει να δίνουμε σε μια τέτοια υπόθεση.
Σε όλα τα σημεία, στα οποία αναφερθήκατε, δυστυχώς, φαίνεται, ότι ή δεν έχετε καλή ενημέρωση ή ότι παραποιείτε τα γεγονότα.


Πρώτα απ΄ όλα, ξέρετε πολύ καλά, ότι η χώρα μας ενήργησε άμεσα, σε χρόνο πραγματικό, από την ώρα που μάθαμε στην Ελλάδα, ότι ξεκινούσε ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήριζε ως πανδημία.


Περιχαρακώσαμε τη χώρα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ενεργοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί. Αμέσως άνοιξαν τα Νοσοκομεία Αναφοράς και σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική δραστηριότητα, οι ημερομηνίες μιλάνε από μόνες τους.


Συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας μας να ενημερώσουμε και την Επιτροπή της Βουλής.
Είπατε, ότι μιλήσατε με κάποιους και σας είπαν, πώς δεν υπήρξε ενημέρωση των Νομαρχιών.
Ακούστε λοιπόν:

13 Μαΐου.

Δηλαδή τρεις μήνες πριν. 1η Συνάντηση με όλους τους αρμόδιους των Νομαρχιών για θέματα υγείας στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας. Ακολούθως ενημερώθηκε η πρώτη Νομαρχία της χώρας. 12 Ιουνίου, διοργανώθηκε Σύνοδος με όλες τις Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιών, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βόρειο Ελλάδα.


Αναφερθήκατε στα εμβόλια. Μα πώς λέμε, μας λέτε, ημερομηνίες; Αφού πρώτα αναφερθώ στον αριθμό των εμβολίων και θυμίσω κάτι, το οποίο δεν έκρινα σκόπιμο να το πω στην εισήγησή μου. Ότι δηλαδή μπερδεύτηκε λίγο το ΠΑΣΟΚ.

Έβγαινε ο εκπρόσωπός σας και μια έλεγε για 4 εκατομμύρια ή για 8 εκατομμύρια. Η σύγχυση ήταν δική του. Δεν ήξερε προφανώς ο άνθρωπος, γιατί δεν τον συμβουλεύσατε, ούτε εσείς οι γιατροί τουλάχιστον, ότι οι εμβολιασμοί είναι επί 2.



Και βεβαίως, πριν από λίγες ημέρες, είπαμε, ότι σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε εμβολιασμό ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένου και των κατοίκων αυτής της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στις ημερομηνίες.

Για να μη νομίζετε, ότι αυθαίρετα δίνουμε ημερομηνίες, καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής, το έγγραφο από της 9 Ιουλίου, τότε δώσαμε τις πρώτες ημερομηνίες, όπου η εταιρεία Glaxo, μας επιβεβαιώνει, ότι «η παράδοση αρχίζει από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2009'.

Έχουμε την πρώτη μεγάλη δόση. Και έπεται συνέχεια. Οι επιστήμονές μας εδώ, θα σας θυμίσουν, πώς λειτουργεί το πρόγραμμα εμβολιασμών και από ξεκινάμε. Ξεκινάμε από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και έπεται συνέχεια.

Το Εθνικό Σχέδιο, το έχουμε πει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν, είναι ένα Σχέδιο που έχει τον κορμό του. Είναι στη διάθεση της πολιτείας. Γιατί μια πανδημία δεν περιμένει πρώτα να ταυτοποιηθεί και να χαρακτηριστεί, για να ενεργοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό.

Και εμείς αποδείξαμε, ότι είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας ημέρα.

Αναφέρθηκα πολλές φορές, στις σταθερές του κράτους, για να σημειώσω, ότι αυτό το υγειονομικό σύστημα χτίστηκε με πολύ κόπο και προσπάθεια από τον ελληνικό λαό, μέσω των κυβερνήσεών του, καθ΄ όλη τη διάρκεια του αιώνα που πέρασε.

Και λειτούργησε. Και λειτουργεί αποτελεσματικά. Και η χώρα μας θεωρείται αυτήν τη στιγμή από τις πλέον θωρακισμένες και ασφαλείς χώρες του κόσμου.
Η χώρα μας λοιπόν και σύστημα έχει και Σχέδιο έχει. Σχέδιο όμως, το οποίο επικαιροποιείται, με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Βεβαίως, υπάρχει ο κορμός. Από εκεί και πέρα, μας προέκυψαν πολλά από την ημέρα που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, μέχρι σήμερα. Αυτή η ευελιξία προσαρμογής του, δείχνει και την ικανότητα της πολιτείας να παρακολουθεί το θέμα από κοντά.

Και κυρίως, αποτελεσματικά.

Το Σχέδιο 'ΑΡΤΕΜΙΣ', στο οποίο αναφερθήκατε, ήταν έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε γενικές γραμμές, αυτό προβλέπει και το Σχέδιο που έχουμε σήμερα. Όταν λέμε επικαιροποιημένο, δεν λέμε αλλαγμένο. Οι βασικές του λειτουργίες και προβλέψεις, παραμένουν ίδιες.

Το ίδιο έγινε και με τη Νόσο των Πτηνών. Το κράτος λοιπόν, ήταν εκεί.

Το γεγονός, ότι εμείς έχουμε στην υπηρεσία μας μια τέτοια κρατική μηχανή και τη χειριζόμαστε σωστά και αποτελεσματικά, τιμά αυτήν την κυβέρνηση. Έλαχε σε εμάς αυτός ο κλήρος. Θα μπορούσε να ήταν ενδεχομένως σ΄ εσάς ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

Τι νομίζετε; Εμείς θα βγαίναμε και θα λέγαμε, ότι εγκαταλείψατε την Ελλάδα, δεν έχετε Σχέδιο, αθωράκιστη η χώρα;
Αυτά τα παραμύθια, κ. Σκουλάκη, δεν τα τρώει πια ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία θέλει σοβαρότητα από όλους μας.

Η ουσία, σας τρομάζει κ. Σκουλάκη. Κάνετε μικροπολιτική και μικροκομματική πολιτική, μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο θέμα; Εκτίθεστε στα μάτια του ελληνικού λαού. Μικραίνετε την πολιτική. Μικραίνετε τη λειτουργία του κράτους. Μικραίνετε και το θέμα.

Παίζετε επιτέλους, με κάτι τόσο σημαντικό για τον ελληνικό λαό;
Εμείς σας καλέσαμε. Ελάτε να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε.

Γι΄ αυτήν την κυβέρνηση και για εμάς που διαχειριζόμαστε αυτήν την υπόθεση, όλα στηρίζονται σε μια βασική αρχή. Της αλήθειας και της διαφάνειας προς όλους. Προς τους επιστήμονες, προς την ελληνική κοινωνία, προς εσάς. Δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα και δεν πρόκειται να το κάνουμε.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε κανέναν, όποιος και εάν είναι αυτός, να οδηγήσει την πατρίδα μας και την κοινωνία σε πανικό. Να αποδυναμώσει τον κοινωνικό μας ιστό, να δυναμιτίσει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε. Τον τελευταίο καιρό, σηκώσατε το μπαϊράκι και λέτε, τόσα ανεύθυνα πράγματα. Και εκθέτετε και την παράταξή σας και τον Αρχηγό σας και εσάς τους ίδιους.
Αυτό σας λέω τόση ώρα. Να βάλουμε την υπόθεση σε έναν καλό δρόμο και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα.

Γιατί αυτήν τη στιγμή, ο ελληνικός λαός που μας βλέπει, ξέρετε τι λέει; Πάλι τρώγονται εκεί μέσα. Φανταστείτε, τι θα λέει ο Έλληνας πολίτης, όταν βλέπει αυτήν την εικόνα, για μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση, που ισοδυναμεί με όρους πολέμου, εάν θέλετε, που απαιτεί από όλους εθνική συνεννόηση και συναίνεση, που θέλει την κρατική μηχανή να λειτουργεί αρμονικά με τους θεσμούς της πολιτείας, να παίρνει οδηγίες, κατευθύνσεις.

Αυτό κάνουμε. Και όλα αυτά, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, ειλικρίνεια, με διαφάνεια, με αλήθεια.

Κύριε Σκουλάκη. Κατεβάστε τους τόνους. Δεν κάνετε καλό στον τόπο. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και τις απόψεις σας. Έχετε εξαίρετους επιστήμονες στις τάξεις σας. Πολλοί εξ αυτών βρίσκονται κοντά μας, αυτήν τη στιγμή και είναι Μέλη αυτού του Συμβουλίου, που μας βοηθάει στο έργο μας και μας συμβουλεύει σωστά.



Οι Έλληνες επιστήμονες ανησυχούν αυτές τις ώρες, όταν βλέπουν το σημαντικό αυτό ζήτημα να παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά.

Και μια τελευταία παρατήρηση. Μιλήσατε για ενιαία ενημέρωση. Πρώτα εμείς το είπαμε και σας παραπέμπω και στην ομιλία μου στη Βουλή, εδώ σ΄ αυτήν την Επιτροπή. Ότι όχι μονάχα για εδώ αλλά το προτείναμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει τέσσερις Συνεντεύξεις Τύπου, όπου κάτω από τους όρους αυτούς που είπαμε, της αλήθειας και της διαφάνειας, ενημερώθηκε η κοινή γνώμη.

Βγαίνουν βέβαια οι επιστήμονες και ερμηνεύουν πολλές από τις πτυχές των ανακοινώσεων που κάνουμε. Αλλά, μην μου πείτε, ότι έχουμε πολλές φωνές. Μία είναι. Της υπεύθυνης πολιτείας. Και ήμουν εγώ εκεί, για να κάνω την ενημέρωση, πλαισιωμένος από τους άξιους αυτούς επιστήμονες, που μας συμβουλεύουν σωστά για να παίρνουμε και τις σωστές αποφάσεις.


Από εκεί και πέρα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους σε γενικές γραμμές. Βεβαίως, τροφοδοτούνται αυτές τις ημέρες από τη γκρίνια, την οποία καλλιεργείτε. Αλλά σας είπα. Κακός οδηγός για την πολιτική σας.

Και είμαι βέβαιος, ότι η ελληνική κοινωνία αυτήν τη στιγμή, σας κρίνει αυστηρά για τη στάση σας.

Εγώ σας καλώ, για μία ακόμα φορά. Ελάτε να συνεννοηθούμε, να συνεργαστούμε. Ελάτε να ορθώσουμε ένα εθνικό ανάχωμα σε αυτήν την απειλή, που δεν ξέρουμε, τι προεκτάσεις θα πάρει και τι διαστάσεις. Γιατί, όπως είπαμε, τελεί κάτω από καθεστώς επιστημονικής αβεβαιότητας.

Μπορεί να φτάσουμε ενδεχομένως και στη 10η φάση του Σχεδίου. Η πολιτεία πρέπει να προνοεί και να είναι έτοιμη. Εμείς δεν κινδυνολογούμε και εκπέμπουμε ένα μήνυμα σιγουριάς στους πολίτες, λέγοντάς τους, συνεχίστε κανονικά τη ζωή σας.

Έχετε μια κυβέρνηση και μια πολιτεία, με όλα τα συντεταγμένα όργανά της, που κάνει σωστά τη δουλειά της. Και να μην υπάρχει καμία ανησυχία στους Έλληνες πολίτες'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο